Thomas versus Dumoulin: waarom de Welshman van Sky het toch gehaald heeft
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 4 reacties

Geraint Thomas zette Dumoulin in de loop van de Tour regelmatig op afstand

Thomas versus Dumoulin: waarom de Welshman van Sky het toch gehaald heeft

Met Geraint Thomas krijgt de Ronde van Frankrijk dit jaar een verrassende winnaar. Vooraf hadden er in elk geval weinigen getipt op de toenmalige meesterknecht. Tom Dumoulin moet intussen voor de tweede grote ronde op rij vrede nemen met plek twee. Waar heeft Thomas afstand genomen van Dumoulin?

Aan het einde van de Tour zal het verschil tussen Thomas en Dumoulin 1 minuut en 51 seconden bedragen. Geen supergrote kloof, maar tegelijkertijder is het wel duidelijk genoeg. Dat komt ook naar boven bij een terugblik op de voorbije twintig etappes. Thomas wist zijn concurrent regelmatig een tikje te geven. We zetten de cruciale afspraken voor de kandidaten op de eindzege eens even op een rij.

Ploegentijdrit

De teams van de twee gladiatoren presteren sterk in de ploegentijdrit. BMC gaat dan wel met de zege aan de haal, maar Sky en Sunweb blijven in de buurt. Thomas heeft na de derde etappe acht seconden voorsprong op Dumoulin.

Mûr de Bretagne

Thomas heeft de reputatie van vaak te vallen, maar blijft als één van de weinige toppers bespaard van pech. Dumoulin is minder gelukkig. In aanloop naar de Mûr de Bretagne heeft hij te kampen met materiaalpech. De Nederlander moet van fiets wisselen en zet de achtervolging in. Hij krijgt er nog eens een tijdstraf voor stayeren bovenop. Plots is er een kloof van 1 minuut en 20 seconden tussen de twee tenoren.

Tweede Alpenrit

De tweede Alpenrit in de Tour is de eerste bergetappe waarin de favorieten ook strijden om de dagzege. Thomas rijdt twintig seconden weg van Dumoulin en Froome. De Welshman pakt zo ook vier bonificatieseconden meer dan Dumoulin en komt in het geel te staan.

Alpe d'Huez

Als er nog iemand twijfelt of Thomas echt wel een kandidaat op de eindzege kan zijn binnen Team Sky, vallen die twijfels weg op dè Alp. Thomas wint voor de tweede dag op rij. Met weer wat extra seconden erbij bedraagt de kloof tussen hem en Dumoulin 1 minuut en 50 seconden.

De kortste rit

Thomas start als leider in de etappe van 65 kilometer met een Formule 1-start. Pas op de laatste beklimming zorgen de favorieten voor vuurwerk. De dan al ver teruggeslagen Quintana redt zijn Tour met een ritzege. Achter hem en Daniel Martin pikt Thomas nog vier bonificatieseconden mee. Hij blijft ook ijzig kalm bij het boegeroep dat alle renners van Team Sky een hele Tour lang over zich heen krijgen.

Afdaling naar Laruns

Een gefrustreerde Dumoulin heeft de boodschap begrepen na de rit naar Laruns. Hij maakt na de ritzege van Roglic een verwijt aan een motor en ziet Thomas opnieuw naar zes bonificatieseconden sprinten. Het verschil tussen de eerste twee in de stand loopt tot boven de twee minuten.

De individuele tijdrit

In de individuele tijdrit naar Espelette pakt Dumoulin voor het eerst tijd op Thomas. De Nederlander rijdt naar de ritzege en knabbelt aan zijn achterstand in het klassement. Thomas doet echter geen domme dingen meer en wint de eerste grote ronde uit zijn loopbaan.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Bwin.be Sports Betting

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

26/02/2020 Masters
29/02/2020 Omloop het Nieuwsblad
01/03/2020 Kuurne-Brussel-Kuurne
07/03/2020 Strade Bianche
08/03/2020 - 15/03/2020 Paris-Nice

Nieuwste reacties