Greg Van Avermaet krijgt grote onderscheiding na de Tour, drie Belgen hebben een onvoldoende

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 26 reacties
Greg Van Avermaet krijgt grote onderscheiding na de Tour, drie Belgen hebben een onvoldoende
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De Tour zit erop, dus is het hoog tijd voor het rapport van de Belgen. Eén landgenoot krijgt grote onderscheiding. Het zal u niet verrassen dat dat Greg Van Avermaet is. Ook de anderen hebben we beoordeeld.

De Belgen die aan de Tour deelnamen kregen ofwel een grote onderscheiding, onderscheiding, voldoende of een onvoldoende voor hun Tour-examen. Alleen Tiesj Benoot en Jens Keukeleire kregen geen graad van verdienste. Zij moesten te snel de Tour verlaten voor een beoordeling. 

Tiesj Benoot (Lotto Soudal): Geen beoordeling. Na zijn valpartij in de vierde rit moest Benoot de strijd staken. De jonge renner van Lotto Soudal had zich helemaal voorbereid op deze Tour na zijn sterke voorjaar, maar er kwam dus vroegtijdig een einde aan. 


Dimitri Claeys (Cofidis): Voldoende. Claeys trok twee keer mee in de aanval, maar vooral bij de tweede poging was de Cofidis-renner erg gefrustreerd. Het peloton speelde constant met de voorsprong van de koplopers. Claeys ondervond aan de levende lijve dat het in vlakke etappes een 'mission impossible' is om uit de greep van de sprintersploegen te blijven. Wel verdienstelijk dat hij twee keer in de aanval trok. Daarna was het vooral uitkijken naar Parijs.

Jasper De Buyst (Lotto Soudal): Voldoende. De Buyst was toe aan zijn vuurdoop in de Tour. De Buyst moest de lead-out van André Greipel worden in de sprints, maar dat werd geen echt succes. Zelf kon hij na het verdwijnen van de 'Gorilla' geen rol van betekenis spelen in de sprints. 

Tim Declercq (Quick-Step Floors): Onderscheiding. 'El Tractor' knapte heel wat nuttig werk op voor sprinter Fernando Gaviria Rendon en nam eigenlijk zo de rol van Julien Vermote van vorig jaar over bij Quick-Step Floors. Moest spijtig genoeg door ziekte wel het strijdtoneel verlaten in de slotweek.


​Thomas Degand (Wanty-Groupe Gobert): Voldoende. De Waalse renner probeerde enkele keren mee te gaan in de ontsnapping, maar dat werd nooit een groot succes. Hij raapte wel de nodige publiciteit voor Wanty-Groupe Gobert. 

Thomas De Gendt (Lotto-Soudal): Onvoldoende. Vorig jaar was hij nog de man met de meeste kilometers in de aanval in de Tour, maar dit jaar was het niet goed genoeg bij de Waaslander van Lotto Soudal. De Gendt probeerde het wel af en toe, maar maakte nooit aanspraak op een ritzege. Nochtans zijn doel in deze Tour. In de Vuelta verwachten we een andere De Gendt.

Timothy Dupont (Wanty-Groupe Gobert): Voldoende. Ook voor Dupont was het zijn allereerste Tour. Dupont eindigde enkele keren in de top 10, maar bij Wanty-Groupe Gobert moeten ze zich toch vragen stellen over de ploegtactiek. Hilaire Van der Schueren zijn ploeg ging meer voor de prijs van beste ploeg van de dag (om geld te verdienen), dan echt voor één van de drie sprinters te gaan. Smith, Pasqualon en Dupont reden elkaar in de weg, waardoor er zelfs wrevel tussen die laatste twee ontstond.

Philippe Gilbert (Quick-Step Floors): Voldoende. Gilbert moest zijn Tour natuurlijk staken door die zware val in een ravijn, al reed hij eerst wel nog 60 kilometer met een gebroken knieschijf. Gilbert toonde zich regelmatig, al was het nooit voldoende voor ritwinst, terwijl we hem toch hadden verwacht op de Mur-de-Bretagne. 

Jens Keukeleire (Lotto Soudal): Geen beoordeling. Keukeleire had zijn zinnen gezet op enkele ritten en moest helpen in de sprinttrein van Greipel, maar ook aan zijn Tour kwam al vroeg een einde na de val in de rit naar Roubaix.

Yves Lampaert (Quick-Step Floors): Onderscheiding. De Belgische kampioen heeft zijn trui alle eer aangedaan in Frankrijk. Lampaert toonde zich regelmatig, vooral na het verdwijnen van sprinter Gaviria. Zondag probeerde hij nog met een ultieme poging naar winst in Parijs te knallen, maar de streep lag goed 200 meter te ver. 

Oliver Naesen (AG2R-La Mondiale): Onderscheiding. Wist dat het in de Tour - opnieuw - alleen een rol als knecht zou zijn. Maar de voormalige Belgische kampioen begeleidde kopman Romain Bardet meer dan prima, zeker nadat zijn Franse team al snel zonder enkele belangrijke pionnen zoals Gallopin en Vuillermoz verder moest.

Serge Pauwels (Dimension Data): Onderscheiding. Ongetwijfeld na Greg Van Avermaet dé Belgische smaakmaker in deze Tour. In de Alpen trok de renner van Dimension Data constant in de aanval, elke dag opnieuw. Er kwam spijtig genoeg een vervroegd einde aan zijn Tour na een domme valpartij. Heeft zijn kandidatuur voor een WK-selectie wel nog wat kracht bijgezet, althans als hij tijdig fit geraakt. 

Jasper Stuyven (Trek-Segafredo): Onderscheiding. Stuyven had wat recht te zetten nadat hij twee jaar geleden bijna de mooiste overwinning uit zijn carrière had gepakt in de Tour. Maar ook nu lag de streep telkens iets te ver. Zonder klassementsman bij zijn team gaf hij de Tour van Trek-Segafredo toch wat kleur, al deed ook John Degenkolb dat met zijn zege. 

Edward Theuns (Team Sunweb): Voldoende. De snelle Theuns was er na zijn zware val van twee jaar geleden opnieuw bij in de Tour, zij het in een rol als knecht voor Dumoulin en Matthews. Door het snelle verstek van 'Bling' werd het een vrij onzichtbare Tour voor Theuns. 

Greg Van Avermaet (BMC): Grote onderscheiding. Zonder twijfel de beste Belg in deze Ronde van Frankrijk. Van Avermaet reed liefst 8 dagen in het geel rond, maar vooral zijn prestatie in de eerste Alpenrit kon ons bekoren. Van Avermaet trok in de aanval om het geel te beschermen en dat lukte bovendien ook nog na een superdag. De BMC-renner vond de benen terug die er in het voorjaar misschien niet waren.

Jelle Vanendert (Lotto Soudal): Onvoldoende. Toegegeven, we hadden meer verwacht van Jelle Vanendert. Na enkele jaren afwezigheid in de Tour wilde de Limburger na een sterk Ardennenluik opnieuw een gooi doen naar ritwinst (zoals in 2011 op Plateau de Beille, red.), maar dat zat er echter nooit in. Een beetje symbolisch voor de mindere Tour van zijn team. 

Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert): Onderscheiding. 'GVK' trok in de eerste week en in de laatste week in de aanval. Hij was één van de renners van Wanty-Groupe Gobert die voor vuurwerk zorgde in de ontsnappingen en niet gewoon reed om te rijden. Hij verving de afwezige Frederik Backaert eigenlijk met verve. 

Sep Vanmarcke (EF-Drapac): Onvoldoende. Een klasbak, maar de Tour en Vanmarcke zullen wellicht nooit een geslaagd huwelijk worden. De West-Vlaming moest eigenlijk minstens één keer mee in de juiste ontsnapping zitten, maar dat lukte niet. 

Julien Vermote (Dimension Data): Voldoende. Vermote heeft een grote motor, maar kon dat door de mindere vorm van kopman Cavendish en zijn vroege exit eigenlijk zelden uitspelen. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties