Trainer van Roglic legt uit via welke data hij van zijn pupil ronderenner maakte

Trainer van Roglic legt uit via welke data hij van zijn pupil ronderenner maakte
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Na zijn vierde plaats in de Ronde van Frankrijk zal Primoz Roglic steevast podiumkandidaat zijn wanneer hij aan de start van een grote ronde komt. Zijn trainer hanteerde een specifieke methode om hem op dit punt te krijgen.

Naast goed kunnen klimmen en het ontwikkelen van tijdrijderscapaciteiten is er namelijk nog een andere voorwaarde om uit te groeien tot succesvol ronderenner: beschikken over een lage VLamax. Dat is de lactaatproductie per seconde. Marc Lamberts, trainer van Roglic, ging hiermee aan de slag.

"In het wielrennen konden we lang de VLamax niet meten. Met de software INSCYD is dit wel mogelijk en zeer bruikbaar voor Primoz", getuigt Lamberts op de site van LottoNL-Jumbo. "Het eerste jaar dat ik met hem werkte, zagen we dat hij goed zou kunnen tijdrijden. Maar hij was niet goed genoeg om met de beste renners bergop te fietsen."

GETEST NA ROMANDIË

Er was dus werk aan de winkel. "We hebben Primoz in aanloop naar de Tour getest nadat hij de Ronde van Romandië gewonnen had. Ons doel was om zijn VOmax zo hoog mogelijk te houden, maar zijn VLamax te verlagen. Dat hebben we zes weken voor de start van de Tour gedaan." De VOmax is de capaciteit van het lichaam om energie te produceren door vetten en suikers te verbranden met het gebruik van zuurstof.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties