Voorbeschouwing bergklassement Vuelta: Astana-renner voor een hattrick of wie treedt uit de schaduw van zijn kopman?

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 1 reacties
Voorbeschouwing bergklassement Vuelta: Astana-renner voor een hattrick of wie treedt uit de schaduw van zijn kopman?

Met de Vuelta wordt zaterdag de laatste van de drie Grote Rondes op gang getrapt. De klimmers kunnen altijd hun hartje ophalen in Spanje en dus is het ook dit jaar reikhalzend uitkijken naar de favorieten voor het bergklassement.

Ook in de komende editie van de Vuelta zijn er heel wat bergritten en aankomsten bergop. De rasechte klimmers zullen het graag horen. Al zijn het vaak niet de favorieten die op het einde van de Vuelta met de bergtrui naar huis mogen. Door de ploegorders is het vaak bijzonder moeilijk om de favorieten voor het bergklassement op voorhand aan te duiden.

Moeten sommige luitenanten zich sparen voor hun kopman? Of zijn het de aanvallers met nét iets mindere klimmersbenen die hun slag kunnen slaan? Het bergklassement levert altijd wel een verrassing op, maar toch geven we onze tien favorieten of kanshebbers die binnen ruim drie weken in Madrid mee op het podium kunnen staan.

Fraile voor een hattrick?

Omar Fraile won het bergklassement in de Vuelta al twee keer, in 2015 en 2016. Het mag dan ook geen wonder heten dat de Spanjaard van Astana opnieuw een grote kanshebber is, afhankelijk welke rol hij moet vervullen voor zijn Colombiaanse kopman Miguel Angel Lopez, die vorig jaar wel tweede werd als pure klimmer. 

Verder gaan we op zoek naar aanvallers en vrijbuiters bij onze favorieten. Kan Richard Carapaz profiteren van de ogen die bij Movistar op Valverde en Quintana gericht zijn? In de Giro bewees de jonge Carapaz zijn mannetje te kunnen staan in de bergen. Rafal Majka heeft dan weer iets goed te maken na een teleurstellend seizoen. In de Tour won hij al twee keer de bolletjestrui, waarom ook niet in de Vuelta? 

Bij Trek-Segafredo was Bauke Mollema aangeduid voor het algemene klassement, al sprak hij dat zelf tegen. Samen met Gianluca Brambilla lijkt hij wel een goede kanshebber voor de bergtrui, indien het duo regelmatig mee in de aanval kan gaan. Bij UAE-Emirates is Fabio Aru dan weer de kopman in de Vuelta. Kan Dan Martin na een loodzware Tour profiteren door in zijn schaduw voor de bergpunten te gaan? 

Pierre Rolland staat bekend als een eeuwige aanvaller, die in zijn zoektocht naar ritwinst in de Vuelta wel eens heel wat bergpunten kan verzamelen. Net als Davide Villella, vorig jaar toch een beetje verrassend eindwinnaar van het bergklassement. Steven Kruijswijk lijkt in hetzelfde schuitje als Dan Martin te zitten. Ook hij heeft er een zware Tour opzitten en LottoNL-Jumbo kan in het klassement dan weer op George Bennett rekenen. 

Tot slot is er nog de jonge Jack Haig, al valt het af te wachten hoeveel vrijheid hij krijgt met de gebroeders Yates bij Mitchelton-Scott. Voor Haig, die dit jaar al enkele keren verraste, lijkt het anders wel een leuke uitdaging om bergpunten te sprokkelen. 

Onze favorieten voor het bergklassement:

**** Omar Fraile 
*** Richard Carapaz - Rafal Majka 
** Gianluca Brambilla - Dan Martin - Miguel Angel Lopez
* Pierre Rolland - Steven Kruijswijk - Davide Villella - Jack Haig

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties