Tom Boonen geeft Remco Evenepoel advies: "De grootste fout die hij nu kan maken, is dat hij probeert te lopen voor hij kan gaan"

Redactie
| 25 reacties
Tom Boonen geeft Remco Evenepoel advies: "De grootste fout die hij nu kan maken, is dat hij probeert te lopen voor hij kan gaan"
Foto: © photonews

Remco Evenepoel maakte dinsdag indruk op het WK tijdrijden voor junioren. De jonge Vlaams-Brabander reed de concurrentie aan flarden en had bijna anderhalve minuut voorsprong op de nummer twee. Ook Tom Boonen trekt grote ogen.

Boonen is onder de indruk van het supertalent. "'Vree bazeke', de Remco. Wat een karakter", is Boonen vol lof in zijn column in HLN. "Ik had het twee maanden geleden al door, toen we toevallig samen een fietstocht maakten en elkaar voor het eerst spraken. Hij viel me enorm mee. Sympathieke kerel, die het hoofd stevig op de schouders heeft staan. Spontaan maar wel 'down to earth'. Geen zweverig type."

"Sportief is hij een speciaal geval. En speciale gevallen vereisen ook een speciale behandeling. Die jongen verveelt zich in de jeugdcategorieën. Als je 77% van je wedstrijden wint, ben je rijp voor 'De Grote Overstap'. Wat maakt het uit dat hij daarbij de U23 overslaat? Het goed afgelijnde en gevarieerde programma dat hij daar had gereden, kan ook perfect bij de elite."

Grenzen aftasten

Vanaf 2019 maakt hij dus deel uit van de ploeg van Patrick Lefevere. "In de juiste ploeg, met de juiste omkadering, die Quick.Step Floors is. En met één belangrijke uitdaging voor ogen: dat hij af en toe al eens zijn grenzen kan aftasten. Kan proeven van iets zwaarder werk. Weer leert wat verliezen is. En daar op de juiste manier leert mee omgaan."

Rijpen

"Los van zijn normale schema zou ik hem een vijftal koersen boven zijn huidige niveau laten rijden. Max. Races waarin hij nog niet echt thuishoort, maar zichzelf eens kan testen en eventueel meedoen voor de prijzen. Voor de rest: goed recupereren tussendoor. Rustig rijpen, gaandeweg sterker worden. Over een jaar of drie kan je hem dan eens echt voor de leeuwen werpen in een Ardennenklassieker of Ronde van Zwitserland."

"Niet vergeten dat hij nog altijd maar 18 is. De grootste fout die hij nu kan maken, is dat hij probeert te lopen voor hij kan gaan. Het lijkt allemaal zo makkelijk en indrukwekkend, maar de ervaring leert me dat de weg lang en lastig is. Je wilt ze de kost niet geven, alle supertalenten van de jeugd die bij de profs nooit zijn doorgebroken. Al moet ik eerlijk zeggen: ik zie het Remco niet meteen overkomen", besluit Boonen. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties