Debat van de week: Is Alejandro Valverde een terechte wereldkampioen?

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 26 reacties
Debat van de week: Is Alejandro Valverde een terechte wereldkampioen?
Foto: © photonews

Het is Alejandro Valverde dan toch gelukt op zijn 38e. Na zes medailles op het WK was die zevende medaille eindelijk een gouden. Al is er volgens heel wat waarnemers en wielerkenners vooral een keerzijde aan die medaille.

Even terug in de tijd: op zijn 30e werd Valverde in 2010 twee jaar geschorst door zijn aandeel in Operacion Puerto, van de befaamde Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. Valverde werd echter nooit betrapt op doping, maar in onderzoeken werd aan de hand van DNA duidelijk dat 'El Imbatido' zich in het verleden dopeerde. 

Valverde blijft ontkennen

Valverde vocht die schorsing aan, maar trok aan het kortste eind. Valverde startte met koersen in een - laat ons zeggen - duistere periode, waarin heel wat toprenners betrapt werden op EPO. De Spanjaard zelf blijft tot op de dag van vandaag verklaren dat hij niets te maken had met Fuentes of enige vorm van doping. 

En dat is volgens velen een smet op zijn wereldtitel. Al werd de Movistar-renner in zijn langgerekte carrière dus nooit betrapt. Hij bleef de afgelopen jaren zijn bijnaam alle eer aandoen en won nog verschillende keren Luik-Bastenaken-Luik, de Waalse Pijl en andere grote rittenkoersen met naam en faam zoals de Ronde van het Baskenland en de Ronde van Catalonië. 

Anderzijds zeggen veel wielerkenners of renners dat dit dus een verdiende wereldtitel was voor Valverde, die de laatste jaren met 'gelijke wapens heeft gestreden' en die duistere periode al lang achter zich heeft gelaten. 

Wat is jouw mening? Stem zeker mee in onderstaande poll. 

Is Alejandro Valverde door zijn verleden een terechte wereldkampioen?

100%
0%
0%
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties