Tour 2019 officieel voorgesteld: Belgisch begin als eerbetoon aan Merckx, loodzware Alpen in het slot

Tour 2019 officieel voorgesteld: Belgisch begin als eerbetoon aan Merckx, loodzware Alpen in het slot

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

In Parijs is zonet het parcours voor de Ronde van Frankrijk 2019 voorgesteld. Zoals bekend zal de Tour vertrekken vanuit Brussel om Eddy Merckx te eren. De klimmers kunnen hun ei ook weer kwijt, onder meer in de loodzware Alpen.

Enkele Belgen met naam en faam waren erbij in Parijs. Zo werd Greg Van Avermaet op het podium geroepen, evenals natuurlijk Eddy Merckx. Volgend jaar is het de 50ste verjaardag van zijn eerste eindzege in de Tour. Het is dan ook de honderdste verjaardag van de eerste gele trui.

KASTEEL VAN LAKEN EN ATOMIUM AANKOMSTPLAATS

Eerst het Belgische luik: de 'Grand Départ' vindt plaats op de Brusselse Grote Markt. Het gaat dan langs de Muur van Geraardsbergen en Sint-Pieters-Woluwe, waar Merckx opgroeide, naar de finish aan het Kasteel van Laken. De volgende dag is er een ploegentijdrit van het Koninklijk Atheneum naar het Atomium. Op dag drie verlaat de Tour ons land via Binche.

Omdat in Albi de logistieke mogelijkheden zijn om het hele Tour-circus onder te brengen, zal daar de eerste rustdag gehouden worden. Dat betekent wel dat de renners eerst tien dagen na mekaar moeten koersen, wat toch langer is dan gebruikelijk.

Wat kan naast die ploegentijdrit in ons land het klassement vorm geven? Wellicht de enige individuele tijdrit in Pau en de vijf aankomsten bergop. Eerst duiken we de Pyreneeën in vooraleer naar de Alpen te trekken. Daar wachten nog enkele zware brokken. Zo zullen er voor het eerst drie cols boven de tweeduizend meter in één Alpenrit liggen (Col de Vars, Col d'Izoard en de Galibier).

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties