Nederlandse bondscoach tevreden over EK, maar... "Mathieu mag nog 10 of 20 keer winnen, alleen het WK telt"
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 20 reacties

Gerben de Knegt is een tevreden bondscoach na het EK in Rosmalen

Nederlandse bondscoach tevreden over EK, maar... "Mathieu mag nog 10 of 20 keer winnen, alleen het WK telt"
Foto: © photonews

Dat België met lege handen achterbleef op het EK is misschien zwaar uitgedrukt, maar onze noorderburen hebben duidelijk de bovenhand genomen van hét crossland bij uitstek. Nederlands bondscoach Gerben de Knegt is dan ook een tevreden man.

België pakte geen enkele gouden medaille in Rosmalen. Nederland deed dat wel in meerdere categorieën. Een tevreden bondscoach? "Ik kan moeilijk nee zeggen", lacht Gerben de Knegt in gesprek met Wielerkrant.be. "Het is goed verlopen. De enige categorie waar we iets minder waren, was bij de U23 mannen. Daar hebben we geen echte veelwinnaar, maar al bij al ben ik een tevreden bondscoach."

Vooral bij de vrouwen was de dominantie groot. Alvarado pakte het goud bij de beloften, bij de elite dames was er een volledig Nederlands podium met Annemarie Worst (goud), Marianne Vos en de verrassende Denise Betsema. "Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het natuurlijk wel wat meezat", houdt de Knegt de voetjes op de grond.

Grote doorbraak Worst (en Betsema)

"Met Sanne Cant, Ellen Van Loy en Loes Sels heeft België natuurlijk nog heel wat talent in huis. Of ik zelf verrast was? Annemarie heeft mij niet verrast. Voor haar is dit de definitieve doorbraak", vervolgt de bondscoach. "Heel veel mensen vergeten dat Annemarie pas vorig jaar haar eerste volledige veldritseizoen heeft gereden. Het is wel mooi dat ze hier bevestigt op een kampioenschap."

Die andere doorbraak kwam er van Denise Betsema, de nieuwste aanwinst van Marlux-Bingoal. "Twee jaar geleden werd ze in Zonhoven al 10e. Sindsdien groeit ze elk jaar, maar dit seizoen was er dus de grote uitschieter. Denise blijft elke week groeien. Ze heeft vorige winter ook al enkele veldritten gereden. Of ze nog veel progressie kan maken? Zelfs een klein beetje zou al goed zijn. Maar ze heeft een duidelijke planning voor ogen."

Mathieu en het WK

En natuurlijk was de kers op de taart de Europese titel van Mathieu van der Poel. Hij liet Wout Van Aert even begaan, maar nam in ronde 2 het commando over om goed 45 minuten later naar goud te rijden. "Ik ben heel blij met de titel van Mathieu. Wout in een rechtstreeks duel kloppen, dat geeft altijd vertrouwen. Ook voor het WK."

Op het wereldkampioenschap zal het moeten gebeuren voor van der Poel, want in die onderlinge tussenstand leidt Van Aert met 3-1. "Mathieu mag van mij dit seizoen nog 10 of 20 crossen winnen, maar alleen het WK telt", is de Knegt duidelijk. "De rest interesseert me niet."

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Kalender

20/02/2019 - 24/02/2019 Ruta del Sol
20/02/2019 Masters
23/02/2019 Leuven
24/02/2019 Sluitingsprijs
02/03/2019 Omloop het Nieuwsblad

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

20/02/2019 - 24/02/2019 Ruta del Sol
20/02/2019 Masters
23/02/2019 Leuven
24/02/2019 Sluitingsprijs
02/03/2019 Omloop het Nieuwsblad

Nieuwste reacties