Even de inschatting maken: moet wielerwereld echt vrezen voor vroegtijdig afscheid van Peter Sagan?
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 13 reacties

Uitlatingen van Peter Sagan over gebrek aan respect komen niet uit het niets

Even de inschatting maken: moet wielerwereld echt vrezen voor vroegtijdig afscheid van Peter Sagan?
Foto: © photonews

Wat was dat even schrikken, toen Peter Sagan zijn frustraties uitte over het gebrek aan respect aan het peloton. Hij is blij dat het geen vele jaren meer hoeft te duren voor hem, beweert de drievoudig wereldkampioen. Betekent dat ook dat we al snel van hem afscheid moeten nemen?

Laten we eerst en vooral zijn uitspraken onder de loepe nemen en vooral in hoeverre hij ze meent. Het is in elk geval zo dat collega's van hem geregeld wel eens klagen over zijn manier van rijden. Vaak renners die veel minder gewonnen hebben dan Sagan. Het zou niet onbegrijpelijk zijn als hem dat niet zint.

Wie goed oplet tjidens interviews van zowel de Slovaak zelf als zijn entourage, en ietwat tussen de lijnen kan lezen, weet dat de gedane uitspraken niet uit de lucht zijn gevallen. Het past niet in de persoonlijkheid van het karakter van Peter Sagan om die dingen te zeggen als hij er niet elk woord van meende.

ARTIEST OP DE FIETS

Zijn trainer Patxi Vila heeft al eens laat vaten vallen dat Sagan soms kwaad wordt tijdens de koers, maar dat hij zich niet realiseert dat anderen niet kunnen wat hij kunnen. Dat houdt alleszins steek. Sagan is een echte artiest op de fiets, van wie je haast de indruk hebt dat hij nooit kan vallen. Fout natuurlijk, want iedereen kan vallen.

Het punt is echter, als je over die stuurkunsten beschikt en je ervan uitgaat dat ook anderen in het peloton over die capaciteiten beschikken, je u geregeld kan storen aan rijgedrag van andere. Die andere renners kunnen zich dan weer storen als ze Sagan door een klein gaatje zien duiken. Wat voor hen bruusk is, is voor hem 'normaal'.

GEEN PLOTS AFSCHEID

Het lijkt een feit dat Sagan en een aantal van zijn collega's mekaar niet begrijpen. Zijn fans hoeven niet te wanhopen: het is niet dat hij er in 2019 of 2020 plots mee gaat stoppen. Vooral omdat hij het koersen en het fietsen op zich wel graag doet, veel meer dan eender welke ambitie.

Maar om veel mensen te vinden die bewonderen wat hij doet voor de sport, kan hij misschien beter naar de kant van de weg kijken dan achter zich in het peloton. Toch zijn er ook uitzonderingen. Door zijn geste op het podium van het voorbije WK, blijkt alvast dat Sagan zelf respect heeft voor zijn opvoler Valverde.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Kalender

20/02/2019 - 24/02/2019 Ruta del Sol
20/02/2019 Masters
23/02/2019 Leuven
24/02/2019 Sluitingsprijs
02/03/2019 Omloop het Nieuwsblad

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

20/02/2019 - 24/02/2019 Ruta del Sol
20/02/2019 Masters
23/02/2019 Leuven
24/02/2019 Sluitingsprijs
02/03/2019 Omloop het Nieuwsblad

Nieuwste reacties