De exit van Sky uit het wielrennen: wat zijn de beweegredenen?

De exit van Sky uit het wielrennen: wat zijn de beweegredenen?

Een donderslag bij heldere hemel. Zo moet het zowat hebben aangevoeld voor iedereen die door Team Sky tewerkgesteld wordt. De hoofdsponsor van de supersuccesvolle ploeg houdt ermee op na 2019. Desondanks zijn er wel enkele redenen mogelijk die de beslissing kunnen motiveren.

Sky heeft sinds 2009 onnoemlijk veel financiële middelen ter beschikking gesteld van de wielerploeg. Die middelen hebben ook fantastische sportieve prestaties opgeleverd, maar in de bedrijfswereld spelen ook nog andere factoren.

OVERNAME DOOR COMCAST

In oktober heeft de Amerikaanse mediagigant Comcast satellietzender Sky overgenomen. Dat leek eerst nog goed nieuws voor de wielerformatie, maar nu heeft het er alle schijn van dat door die overname Sky ook verschillende commerciële samenwerkingen zal herzien. Eén daarvan is de investering in het wielrennen.

De glorieperiode in de koers is er overigens ook niet gekomen zonder controverse. Onder meer de saga van de positieve salbutamoltest van Chris Froome deed de reputatie van het team geen goed. In de Ronde van Frankrijk werden de renners vaak op boegeroep getrakteerd.

Er was geen volledige transparantie vanwege het team en dat is wat hen door een deel van de fans en experts wordt kwalijk genomen. De Tourwinst van meesterknecht Thomas was dan wel een positieve zaak naar buiten toe. Maar binnenkort zal een voormalige teamdokter weer verhoord worden naar aanleiding van een gevonden pakket in 2011 dat testosteron bevatte.

NEGATIEVE RANDVERHALEN

Zo kunnen we nog wel enkele verhalen boven halen uit de vele jaren waarin Team Sky het wielrennen domineerde. Ondanks de uitstekende uitslagen zijn er nog altijd enkele onbeantwoorde vragen. Het is goed mogelijk dat de leidinggevende mensen binnen Sky genoeg hadden van de negatieve randverhalen.

DE DOELEN BEREIKT

Bovendien kunnen ook die resultaten zelf een deel van de verklaring zijn. Bij de oprichting van de ploeg wilde Team Sky als eerste de Tour winnen met een Britse renner. Dat is gelukt, meermaals. Team Sky heeft acht grote rondes gewonnen waarvan zeven met een Brit, één met een Welshman. De doelen zijn bereikt, het werk is af.

Wat betekent het nu voor renners en staf? Het is heel waarschijnlijk dat dit ook voor hen een grote verrassing was. Het is niet dat er de voorbije maanden gerucht waren over een mogelijke stop van de sponsoring. Er zal wel iets uit de bus komen, maar een partner vinden die evenveel financiële middelen kan bieden als Sky, wordt een hele uitdaging voor Dave Brailsford.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties