Wat te maken van de verdediging van Tosh Van der Sande?
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 0 reacties

Veel werk voor Tosh Van der Sande hoewel zijn verdediging wel steek houdt

Wat te maken van de verdediging van Tosh Van der Sande?
Foto: © photonews

Tosh Van der Sande is niet meteen de renner die je op het eerste zicht zou verdenken van vals spel, maar dat stelt hem natuurlijk niet vrij. Volgens de renner zelf is zijn positieve dopingplas te wijten aan een vergetelheid, een nalatigheid. Hoe plausibel is die uitleg nu eigenlijk?

Van der Sande testte positief op het gebruik van prednisolone. Dat is op zich niet verboden. Wel moet het bij een controle aangegeven worden. Dat schept uiteraard een kader waarin de uitleg van de Lotto-renner aanneembaar is. Want eventuele inbreuken kunnen dan al snel over een vergetelheid gaan. Al is het uiteraard niet zo eenvoudig.

Prednisolone remt ontstekingen en overgevoeligheidsacties af. Het kan oraal, rectaal, via injectie of via druppels worden ingenomen. De manier van inname is in deze van doorslaggevend belang. Het systemisch gebruik op orale of rectale manier of via injectie is immers wel verboden. Indien Van der Sande hieraan schuldig wordt bevonden, wacht hem een lange schorsing.

DOSIS BEPALEND

Wat meer dan waarschijnlijk duidelijkheid kan verschaffen, is de dosis. Daarover is momenteel nog niets bekend. Valt die dosis behoorlijk laag uit, dan is het voor Van der Sande al iets minder moeilijk om de disciplinaire commissie van de wielerbond te overtuigen dat het over een inname via neusspray gaat.

INNAME VIA NEUSSPRAY OF NIET?

Op zich kan de verklaring van Van der Sande geloofwaardig overkomen, al zou iemand die het systeem wel wilde bedriegen via het bewuste middel natuurlijk hetzelfde zeggen. Het is dus aan de renner en zijn advocaten om met overtuigende elementen te komen dat er hier wel degelijke sprake is van een spray en dat hij niet op een andere manier prednisolone tot zich heeft genomen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

12/08/2020 - 16/08/2020 Critérium du Dauphiné
15/08/2020 Ronde van Lombardije 
15/08/2020 Dwars door het Hageland
16/08/2020 - 19/08/2020 Ronde van Wallonië
18/08/2020 Ronde van Emilië

Nieuwste reacties