Vos overleeft kettingprobleem en heerst in finale van superspannende WB-cross

Vos overleeft kettingprobleem en heerst in finale van superspannende WB-cross
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De Wereldbeker in het damesveldrijden heeft weer eens voor spektakel gezorgd. In een hele spannende cross in Heusden-Zolder deden acht rensters lange tijd mee voor de zege. De sterksten kwamen op het eind wel naar voren. Marianne Vos had duidelijk nog het meeste over.

Vos ging meteen voortvarend tekeer. Cant voelde zich blijkbaar ook goed, reed het gaatje dicht en toonde initiatief. Zo werden Brand, Alvarado en Brammeier ook danig onder druk gezet. Na een valpartij van Brand waren Vos en Cant er met hun tweeën vandoor.

Bij het ingaan van de derde ronde hadden Brand en Alvarado wel opnieuw de aansluiting gevonden.  De verschillen waren nog beperkt. Zo konden ook Kaptheijns, Brammeier, Compton en Sels de sprong naar voren wagen. Kleppers als Betsema - door een slechte start - en Worst - wegens een tuimelperte - daarentegen bevonden zich ver achterop.

BRAND VOELT NIETS VOOR HERGROEPERING

De hergroepering was niet naar de zin van Brand, die het tempo de hoogte in joeg. Op een hellinkje moest Kaptheijns een gaatje laten. Zo waren de vier oorspronkelijke leidsters weer de piste uit. Kaptheijns rukte zich hierna wel los van Brammeier, Sels & co.

Vos kwam aan de kant te staan toen haar ketting eraf vloog. De Nederlandse zag rensters zoals Kaptheijns, Sels, Brammeier en Sels voorbij vliegen. Plots kampte Vos met een achterstand van twaalf seconden en begon ze aan een inhaalrace.

VOS VLAMT WEER NAAR VOREN

Dan wel een hele korte, want in geen tijd vlamde Vos opnieuw naar de koploopsters toe. Ze nam in haar zog Brammeier, Kaptheijns en Sels mee: zeven leidsters dus. In deze superspannende cross ruikten er vele hun kans. Ook van der Heijden pikte haar wagonnetje aan.

Met zijn acht samen blijven ronddraaien: dat kon uiteraard niet blijven duren. Het waren Vos en Brand die weer afstand namen, maar ook dat verhaal was geen lang leven beschoren. De terugkeer van Alvarado, Cant en Kaptheijns was een feit bij het ingaan van de laatste ronde.

VERSCHROEIENDE VERSNELLINGEN VOS IN FINALE

Vos draaide de gashendel wel weer volledig open in de finale. Op de lastige stukken kregen zelfs Brand en Cant het te zwaar om haar te volgen. Brand fietste een seconde na winnares Vos over de finish, Cant volgde op zes tellen. Alvarado en Kaptheijns volledigden de top vijf.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties