Hoe het vrouwenveldrijden in al die jaren ontzettend geëvolueerd is

Hoe het vrouwenveldrijden in al die jaren ontzettend geëvolueerd is
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Een aparte wedstrijd voor meisjes junioren. De rensters die twintig jaar geleden mee aan de wieg stonden van het vrouwenveldrijden, hadden wellicht niet gedacht dat het ooit zover ging komen. Toch was het vandaag van dat. De damescross kende dan ook een enorme evolutie.

De discipline is sowieso gediend geweest door de sterke figuren die toch naar voren gekomen zijn. Dat begon begin de jaren 2000 met Daphne Kupfernagel en Marianne Vos die daarna overnam. In ons land tilde Sanne Cant de populariteit van haar sport ongetwijfeld de lucht in.

Uiteraard was vooral de begeleiding van de veldrijdsters een belangrijk gegeven. Het is in de loop der jaren allemaal veel professioneler geworden. Het mooie daaraan is dat in de eerste plaats mensen met een hart voor de cross hun schouders eronder gezet hebben.

UIT LIEFDE VOOR DE SPORT

Hoewel het zeker wel in acht genomen zal worden, is het niet zo dat het commerciële en het wetenschappelijke zo'n rol gaat spelen als bijvoorbeeld het wegwielrennen bij de mannen. De kans is minder groot dat de mensen die hun project opstarten en dan ook naar de vrouwencross lonken, zich na een beetje vertier plots zullen terugtrekken.

Naar de buitenwereld toe hebben de veldrijdsters ook steeds meer waardering gekregen. Het prijzengeld werd steeds meer richting de bedragen gebracht dan die van de mannen en ook de televisie stapte mee in het verhaal met live uitzendingen.

VEEL DEELNEEMSTERS, OOK BIJ DE JEUGD

Het heeft allemaal geen windeieren gelegd en dat zie je ook aan het aantal deelneemsters. Het jeugdwielrennen in het algemeen zit in de lift en misschien nog wel meer bij de meisjes. In grote getalen beginnen ze in het veld te rijden en dat zorgt steeds meer voor mooie deelnemersvelden bij wedstrijden.

En zie daar: twintig jaar nadat de eerste vrouwenveldrit voor de elite plaats heeft gevonden, vond ook de eerste cross voor meisjes junioren plaats. Als alle categorieën ook bij de meisjes aparte wedstrijden krijgen, kan dat enkel de motivatie hoog houden en moet dat leiden tot volwaardige profs.

En bij die profs is het aangenaam vertoeven. In het wereldje van het vrouwenveldrijden is het geloof groot dat het even populair kan worden dan de mannencross. Dat veel van die wedstrijden een spannend gebeuren zijn, kan alleen maar helpen. Rensters als Vos, Cant, Brand, Betsema, Van de Steene en Worst dromen tekens ze starten van de zege. Terwijl ook nog een resem subtoppers zich kunnen mengen in de podiumstrijd.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties