'Mister Proper' wordt jaren na dopingzaak dan toch vrijgesproken en krijgt schadevergoeding van Franse wielerbond

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 2 reacties
'Mister Proper' wordt jaren na dopingzaak dan toch vrijgesproken en krijgt schadevergoeding van Franse wielerbond
Foto: © photonews

De Franse ex-renner Christophe Bassons heeft dan toch zijn gelijk gekregen in een dopingzaak van enkele jaren geleden. 'Mister Proper' miste in 2012 een dopingcontrole en werd een jaar geschorst. Maar Bassons krijgt nu toch een schadevergoeding.

Christophe Bassons was een hele poos terug een veelbesproken naam in de wielerwereld. Bassons reed tussen 1996 en 1998 voor Festina, de ploeg die in 1998 door epo-gebruik uit de Tour werd gezet. Maar de Fransman hield altijd vol dat hij nooit doping had genomen.

'Mister Proper'

Hij noemde zichzelf dan ook 'Mister Proper' en deed vaak zijn beklag over dopinggebruik, tot grote onvrede van sommige andere renners, zoals Lance Armstrong. 'The Boss' vond zijn uitspraken niet bevorderlijk voor de wielersport in het algemeen. In 2001 hield de Fransman het dan ook voor bekeken. Erg graag gezien was hij niet in het peloton. 

Maar Bassons was een doorbijter en maakte nog een comeback als mountainbiker. In 2012 miste hij echter een dopingcontrole op het Frans kampioenschap mountainbike marathon. De Franse wielerbond, met toen nog David Lappartient (huidig UCI-voorzitter, red.) als voorzitter, schorste Bassons zonder pardon voor 1 jaar. 

31.691 euro schadevergoeding

Tot grote onvrede van Bassons, die in beroep ging omdat hij naar eigen zeggen '20 kilometer voor de wedstrijd uit koers stapte en pas meer dan 2 uur later te horen kreeg dat hij naar de dopingcontrole moest'. De Fransman was al bijna thuis en het was al te laat om nog terug te keren voor een plasje bij de controleur. 

Het Franse gerecht heeft Bassons heel wat jaren later nu toch gelijk gegeven. De Franse wielerbond moet een boete van 31.691 euro als schadevergoeding betalen. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties