Kan Lotto-Soudal echt terugkeren naar zijn roots?

Lotto-Soudal wil weer uitpakken zoals weleer in de klassiekers

Kan Lotto-Soudal echt terugkeren naar zijn roots?
Foto: © photonews

Uitpakken in de klassiekers: dat is één van de doelen dit seizoen voor Lotto-Soudal. Het lijkt op het eerste zicht logisch, maar dat is het eindelijk niet. Hoewel Lotto wel bekend staat als een echte Belgische ploeg, heeft het de voorbije jaren toch een bepaalde ontwikkeling doorgemaakt.

Haal er de overwinningen van Lotto uit 2018 maar eens bij. De triomf in België werden allemaal behaald binnen één en dezelfde rittenkoers. De Baloise Belgium Tour leverde drie ritzeges en de eindzege op. Andere successen werden in het buitenland geboekt.

BENOOT ZORGT VOOR UITZONDERING

Was er over de landsgrenzen heen dan geen succes in de klassiekers? Jawel, één: Tiesj Benoot won op fraaie wijze de Strade Bianche. Daar bleef het echter bij. Andere wedstrijden waarin Lotto met de zegeruiker aan de haal ging, maakten allemaal deel uit van rittenkoersen.

Het is een evolutie die al enkele jaren aan de gang is: Lotto-Soudal moet het steeds meer hebben van etappes terwijl het vroeger toch meer een ploeg was van het Vlaamse voorjaar. Die periode ligt echter al even achter ons. Ten tijde van Peter Van Petegem was de Ronde van Vlaanderen dé gebeurtenis bij uitstek in het Lotto-kamp.

HEIMWEE NAAR VAN PETEGEM

Hij is ook de laatste die Lotto de zege kon schenken in Vlaanderens Mooiste, in 2003. De laatste triomf in de E3 Harelbeke? Nog twee jaar eerder, met Andrei Tchmil. Parijs-Roubaix wordt vaak in één adem genoemd met het Vlaamse voorjaar. Opnieuw: de laatste zege van Lotto dateert daar van 2003 via Van Petegem.

Als je de renners bekijkt waarover Lotto anno 2019 een beroep kan doen, is het natuurlijk ook logisch dat de focus verschuift. Kansen om te schitteren liggen voor coureurs als De Gendt en Wellens in het etappewerk. Voor de eendagskoersen in Vlaanderen is de ploeg eerder aangewezen op iemand als Jens Keukeleire.

Een goede Keukeleire kan zeker meespelen, maar koersen winnen is ook voor hem geen evidentie. Het ziet er niet meteen naar uit dat Lotto snel zal terugschakelen naar zijn vroegere imago. Het heeft met Ewan wel een kandidaat-winnaar voor Sanremo, maar als het daar niet lukt, zouden de troepen van Sergeant al moeten verrassen in de andere klassiekers.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Wielerkrant.be

Al meer dan 5024 wielerfans gingen je voor!

Met de Wielerkrant nieuwsbrief ontvang je dagelijks al het laatste wielernieuws per mail.

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties