Coach zet Wout Van Aert steeds meer voor keuze: "Je kan niet ongestraft van twee walletjes blijven eten"

Redactie
| 31 reacties
Coach zet Wout Van Aert steeds meer voor keuze: "Je kan niet ongestraft van twee walletjes blijven eten"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Wout Van Aert moest zijn seizoen (deels) redden op het BK, maar daar botste de wereldkampioen op een ijzersterke Toon Aerts. Ondertussen ziet zijn coach Marc Lamberts Van Aert steeds meer in een wegrenner evolueren.

Zondag moest het gebeuren in Kruibeke, maar Van Aert kon niet voor het 4e jaar op rij winnen. "Wout beschikte niet over zijn allerbeste benen", vertelt Lamberts in HLN. "En technisch was het allemaal niet perfect. Ik zag hem andere lijnen kiezen, af en toe zigzaggen, soms dwarsslippen. Vaker dan Aerts. Waardoor hij meer energie verspilde. Maar zó dramatisch slecht vond ik hem niet rijden."

"Kijk naar de immense tijdsverschillen met Michael Vanthourenhout, toch vicewereldkampioen, en Laurens Sweeck. Deze Van Aert had het BK vorig jaar en in 2017 altijd met één minuut voorsprong gewonnen, zo simpel is het", klinkt het. "Nu stuitte hij op iemand die een gigantische stap heeft gezet. Toon was op een loodzwaars parcours gewoon enkele procentjes beter."

"Cruciaal wordt het om Wout het veldritseizoen goed te laten afsluiten" - Marc Lamberts

Na Otegem vertrok Van Aert richting de Spaanse zon. Om zich voor te bereiden op het WK, maar ook op het klassieke voorjaar. "Cruciaal wordt het om Wout het veldritseizoen goed te laten afsluiten. Want de Omloop komt er snel aan. Zijn training wordt in die zin aangepast. Eigenlijk al de hele voorbije maand. Het tast zijn vermogen niet aan, die waarden blijven gelijk."

"Wél krijg ik de indruk dat de balans bij hem meer en meer overhelt naar trage in plaats van snelle spiervezels. Wat hem stilaan tot een ander type renner maakt. Eerder wegcoureur dan pure crosser. Zo'n switch heeft veel minder impact op Van der Poel, die er ook nog eens het mountainbiken bijneemt. Hij is een álleskunner."

Weg of veld

En dus stelt Lamberts zijn pupil steeds meer voor een keuze: weg of veld. "Ik blijf erbij dat Wout vroeg of laat zal moeten kiezen. Je kan niet ongestraft van twee walletjes blijven eten: top zijn in het veld én op de weg. Hoe graag hij ook crost, een aanpassing qua hoeveelheid en intensiteit dringt zich op. Daar moeten we ons binnenkort in de ploeg eens over buigen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties