Sprinters staan voor lastige opdracht in zoektocht naar dominantie

Sprinters staan voor lastige opdracht in zoektocht naar dominantie
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Diegenen die aanwezig zijn in de Tour Down Under, zijn er vroeg bij om hun snelle benen te testen. Anderen kiezen dan weer voor een andere aanloop. Wat er ook van zij: het wordt niet simpel onder de sprinters om de tegenstand echt te gaan domineren dit seizoen.

Ze zijn met zoveel, de sprinters die zich overal waar ze komen kans op winst toe-eigenen. Niet eens onterecht. Het wielerseizoen 2019 zit met een sterk en uitgebreid veld aan sprinters. Dat betekent ook dat de kans er dik in zit dat overwinningen behoorlijk verdeeld zullen worden, in plaats van dat één renner ze haast allemaal gaat opeisen.

Gaviria, Viviani en Groenewegen zijn wellicht de allersnelsten. Jakobsen en Ackermann maken zo snel progressie dat de oudere generatie er zenuwachtig mag van worden. Kan Ewan het maken bij Lotto? Wat met good old Greipel bij een bescheiden team als Arkéa? Komen Cavendish en Kittel ooit nog op een niveau waarmee ze weer kunnen meedoen?

BLIJFT SAGAN ZICH MENGEN IN DE SPRINTS?

De ontwikkelingen van hen allemaal zullen we natuurlijk met argusogen volgen. Dan zitten we ook nog met het fenomeen Sagan die eveneens sprints kan winnen. Net als een resem subtoppers - teveel om op te noemen - die zich graag naast ge gevestigde waarden kunnen stellen. The Dominator? Weinig waarschijnlijk dat er één komt.

BINNEN EEN RITTENKOERS KAN HET WEL

Het zou natuurlijk wel goed kunnen dat in bepaalde rittenkoersen een sprinter zich kan ontpoppen tot dominant figuur. Omdat de tegenstand net daar wat minder ligt. Of omdat de aankomsten  die ene snelle man als gegoten zitten. Omdat de coureur in kwestie op die plaats altijd goed presteert. Maar over een heel seizoen gezien zal het geen evidentie worden.

Slaagt er toch eentje in, dan waarschijnlijk Elia Viviani. Door het vertrek van Gaviria bij Quick.Step zal hij meer hooi op het vork moeten nemen. Dat kan langs beide kanten uitdraaien. Misschien Viviani in sommige koersen frisheid tekort. Langs de andere kant zijn het natuurlijk nog meer kansen om te winnen. Dan moet hij wel zijn status van 2018 zien te behouden tegen al dat opkomend geweld: die van sprinter van het jaar.

Groenewegen heeft ook het potentieel om eens een onvoorstelbaar boerenseizoen te draaien. De Nederlander heeft de pure snelheid en een onverbeterlijke zegedrang. In zijn geval is het parcours echt wel zeer bepalend. En zo hebben de meesten wel iets wat hun van een uitermate grote zegereeks kan houden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties