? Iljo Keisse en het foto-incident: alle factoren rond de uitsluiting in overweging genomen
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 42 reacties

Uitsluiting is toch wel erg zware straf voor Iljo Keisse

? Iljo Keisse en het foto-incident: alle factoren rond de uitsluiting in overweging genomen
Foto: © photonews

Het nieuws van de dag was zonder twijfel het uit koers nemen van Iljo Keisse in de Ronde van San Juan. Het foto-incident zorgde al voor beroering, maar nu is de bom helemaal gebarsten. Laat ons dus alles nog eens in beschouwing nemen en de vraag stellen: is die uitsluiting nu terecht of niet?

Laten we beginnen bij wat Keisse zelf gedaan heeft. Profrenners worden natuurlijk zo vaak om een foto gevraagd. Voortdurend worden ze aangeklampt. Dat hun hoofd er niet altijd naar staat en af en toe de remmen eens los moeten, is begrijpelijk. Dat dit zich in het geval van Keisse uit in een vorm van een grap, valt nog goed mee.

Want zo is het duidelijk bedoeld: als een grap. Keisse staat in de wielerwereld helemaal niet bekend als een respectloos persoon of iemand met slechte bedoelingen. Je kunt natuurlijk wel de vraag stellen of zijn houding niet eerder platvloers dan grappig was. Al betekent dat nog niet dat er een sanctie moet volgen die buiten proportie is.

BRUG TE VER

Want dat lijkt hier wel het geval te zijn. Dat die vrouw vanop de foto Iljo's actie maar niets vond en stappen onderneemt. Tja. Wie zijn gat verbrand, moet op de blaren zitten. Wat de koers op zich daarmee te maken heeft, is niet meteen duidelijk. Tenslotte had de renner in kwestie tijdens het koersen zich op geen enkele manier misdragen. Hem dan beletten zijn job uit te voeren, lijkt toch een brug te ver.

Het is wel zo dat koersorganisaties en zeker ook de UCI bijzonder gevoelig zijn voor alles wat hen dan ook enige imagoschade kan berokkenen. Dat hoeft dus helemaal geen dopinggeval zijn, het kan eigenlijk vanalles zijn. Een uitspraak die in het verkeerde keelgat schiet en het spel kan ook al op de wagen zitten.

#METOO

Voorts is het ook een feit dat we ons anno 2019 bevinden in het #MeToo-tijdperk. Er is ook een andere kant van de medaille aan deze beweging die ontstaan is uit een zeer nobele bedoening. Het brengt met zich mee dat er nu eenmaal minder is toegestaan en dat beschuldigingen vlotter in het rond worden gestrooid. Dat kunnen zelfs valselijke beschuldigingen zijn.

Meestal zijn het dan mensen met een politieke carrière of tv-persoonlijkheden die de spilfiguur zijn. Deze keer is het een wielrenner. Nu is het in het geval van Keisse wel duidelijk wat er gebeurd is en ook wat er niet gebeurd is. Eén ding is zeker: volgende keer zal Iljo wel twee keer nadenken welke pose hij aanneemt op foto.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

06/07/2019 - 28/07/2019 Tour de France
03/08/2019 Clasica San Sebastian
12/08/2019 - 18/08/2019 BinckBank Tour

Nieuwste reacties