Haar troeven doen ons hopen: hoe kan Sanne Cant die derde wereldtitel binnenhalen?

Haar troeven doen ons hopen: hoe kan Sanne Cant die derde wereldtitel binnenhalen?
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Het is vandaag D-day voor Sanne Cant. Om 15u is het op het WK veldrijden in Bogense immers al aan de dames elite. En dan gaat Cant voor datgene waar ze nu al een tijd mee in haar hoofd zit: een derde wereldtitel op rij. Nooit was er meer concurrentie, maar toch liggen er mogelijkheden.

Cant moet in Denemarken opboksen tegen een ijzersterke Nederlandse selectie. De opdracht oogt loodzwaar: terwijl Oranje verschillende kandidaat-wereldkampioenen naar voor kan schuiven, moet Cant er zowat in haar eentje tegen opboksen. Dat is toch zowat het gevoel in de aanloop naar het WK, maar de Belgische hoop moet zich daar niet op blindstaren.

BLUFPOKER VAN VOS

De grote vraag is: willen de Nederlandse rijdsters voor mekaar door het vuur? Vos heeft al gezegd dat ze niet achter een landgenote gaat rijden als Cant in haar wiel zit. Maar geloven we dat echt? Vos is iemand die haar programma zorgvuldig kiest en als ze meedoet meestal toch nog net dat tikkeltje meer heeft dan de rest. Favoriete nummer 1.

Gaat die dan echt rustig blijven zitten als Lucinda Brand optrekt? Achter alles aanrijden en op elke versnelling reageren, moet Cant niet doen. Dat is onbegonnen werk, zo blaas je enkel jezelf op. Ze zal er voor een stuk moeten op vertrouwen dat haar voornaamste rivalen in de eerste plaats voor zichzelf rijden. Dat blokken in het veldrijden eigenlijk niet bestaan.

WEINIG TEAMGEVOEL

Oké, het is wel zo dat niemand in het Nederlandse kamp vandaag de last van de wereld op zich draagt. Iedereen weet daar dat er ook iemand anders is die het kan afmaken. Je landgenotes sterk zien rondrijden, het kan een positieve vibe geven. Maar er komt op het WK weinig teamgevoel bij kijken. Dit is cross op zijn best: iedereen geeft het beste van zichzelf en aan het eind wint wellicht de sterkste.

ERVARING

Het is wel een beetje een ongemakkelijke situatie dat de Belgische kopvrouw toch voor een stukje afhankelijk is van wat de concurrentie doet, dat ze niet alles in eigen handen heeft. Maar Cant krijg je niet zomaar gek. Zet haar voorin in de finale van een cross en dan doet haar ervaring meestal wel de rest. Op zulk scenario moet ze hopen.

Er zijn van die rensters die echt kunnen pieken naar een kampioenschap en dat is alvast wat de titelverdedigster heeft proberen te doen. Nog voor iemand anders er mee bezig was, nam ze het woord WK al in de mond. De Wereldbeker gaf ze op om zich te kunnen voorbereiden op Bogense. We mogen dus een Sanne Cant op haar best verwachten.

Ze mag dan niet het beste seizoen uit haar loopbaan achter de rug hebben, zoals ze zelf zegt is het achteraf bekeken ook zeker niet slecht. Vooral in de tweede seizoenshelft was ze telkens competitief en liet ze enkele schitterende nummertjes zien. Straks opnieuw eentje? Dat kan. Om dan ook effectief met goud te pronken, moeten ook enkele andere factoren meezitten.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties