Ex-renner van Lotto in rouw na overlijden Braeckevelt: "Voor hem waren renners in de eerste plaats mensen"

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 17 reacties
Ex-renner van Lotto in rouw na overlijden Braeckevelt: "Voor hem waren renners in de eerste plaats mensen"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Andrei Tchmil - ondertussen 56 jaar oud - was één van de renners die 'Jos' mocht zeggen tegen Jef Braeckevelt, die jammer genoeg dinsdag op zijn 76e overleed. "Ik was niet klaar om hem te verliezen", klinkt het.

Tchmil en Braeckevelt zagen elkaar niet zoveel meer, maar hadden wel nog regelmatig contact. "Twee, drie keer in de week belden we met elkaar", zegt de ex-renner van Lotto in HLN. De laatste keer dat ze elkaar tegen het lijf liepen, was in januari van vorig jaar. "Ik was toen met mijn fietsenmerk op de beurs Velofolies in Kortrijk. Daarna ben ik bij 'Jos' in Waregem geweest."

25 jaar geleden maakte Tchmil de overstap van GB-MG naar Lotto. Braeckevelt was er ploegleider, de twee werden vrienden. "Het is erg triest", zegt Tchmil. "Ik wist hoe ziek hij was. Vorige week nog hoopten we dat hij zou herstellen van zijn longontsteking."

Menselijke aanpak

Volgens de voormalige aanvaller was de menselijke aanpak van Braeckevelt opvallend. "Jos was een vertegenwoordiger van het wielrennen met een menselijk gelaat. Het was helemaal anders dan wat ik voor en na hem heb gekend. Daar ging het altijd om presteren. Voor hem waren renners in de eerste plaats mensen."

"Zijn koersinzicht was uniek. Hij kon altijd de top vijf van een wedstrijd voorspellen. Hij kreeg altijd 10 op 10 voor hoe hij de koers las. We waren vrienden en bondgenoten", zegt een rouwende Tchmil. "Hij was een vechter en ik was niet klaar om hem te verliezen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties