Wat onthouden we van de Omloop en Kuurne? 3 conclusies na het openingsweekend

Lode Nuyts
Lode Nuyts
| 10 reacties
Wat onthouden we van de Omloop en Kuurne? 3 conclusies na het openingsweekend
Foto: © photonews

Het Belgische openingsweekend is intussen achter de rug. Er gebeurde heel wat maar welke conclusies trekken we nu uit de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne?

Met Zdenek Stybar en Bob Jungels zijn de eerste twee winnaars van het Belgische wielerjaar 2019 gekend. Er gebeurde afgelopen zaterdag en zondag heel wat, drie conclusies na het openingsweekend.

Oppermachtig Deceuninck-Quick.Step

Wie gedacht had dat de troepen van Lefevere verzwakt uit de winter kwamen door het vertrek van Niki Terpstra kwam bedrogen uit. De blauwe brigade regeerde als vanouds en leverde met Stybar en Jungels zelfs de winnaars in beide wedstrijden.

De laatste keer dat beide winnaars van de Omloop en Kuurne uit een en dezelfde ploeg kwamen dateert al van 1984. Het legendarische Panasonic won met Eddy Planckaert de Omloop en met Jos Lammertink in Kuurne. 

Verder onthouden we ook dat Yves Lampaert in erg goeie doen is. De Belgische kampioen bleef door de winst van zijn ploegmaats wat in de schaduw maar het viel ons op dat Lampi erg alert was. Wees maar zeker dat hij de komende weken een belangrijke rol in de Vlaamse klassiekers gaat spelen.

Ardennenmannen kunnen het ook in Vlaanderen 

Dylan Teuns en Tim Wellens worden vooral in de Ardennen verwacht. In de Omloop gooiden beide heren echter hoge ogen. Wellens en Teuns streden tot heel diep in de finale mee voor de zege, en werden knap derde en vijfde. Her en der wordt al geopperd om de stap naar de Vlaamse Ardennen te zetten en hun te focussen op de kasseiklassiekers. 

En wat dan gezegd van Bob Jungels? De Luxemburger won vorig jaar Luik-Bastenaken-Luik en wilde dit jaar proeven van de Vlaamse klassiekers. Lefevere vond echter dat hij eerst moest knokken voor een plaatsje in de kasseiploeg en eiste resultaten. Jungels won prompt Kuurne-Brussel-Kuurne in zijn eerste openingsweekend na een fenomenale solo. 

Toppers met zorgen

Voor aanvang waren alle kenners het erover eens: Sep Vanmarcke zou een hoofdrol vertolken in het openingsweekend. Viel dat even tegen zeg... Vanmarcke kwam nooit in het stuk voor en parkeerde op de Berendries nog voor de finale echt ontplofte. De Anzegemnaar verklaarde achteraf een offday te hebben, laat ons hopen dat het slechts dat was voor de West-Vlaming.

Ook Jasper Stuyven acteerde niet op niveau. De Leuvenaar heeft echter wel een excuus: de voormalige wereldkampioen bij de juniores werd ziek en moest forfait geven voor Kuurne. Wat wel een probleem is: zijn ploeg gaf niet thuis terwijl vooraf gezegd werd dat Trek na Quick.Step het sterkste blok was. 

Jonkies Tiesj Benoot en Wout van Aert ontbraken door allerlei redenen op de voorposten. Benoot zat in de kopgroep maar ging hard tegen het asfalt. Met een letsel aan de linkerknie zit de Oost-Vlaming nu dus opnieuw met zorgen. Benoot hoopt klaar te raken voor de Strade Bianche, waar hij vorig jaar zijn eerste profoverwinning boekte. 

Met een dertiende plaats eindigde Van Aert net buiten de top tien in de Omloop. Op zich is dat lang niet slecht, maar... Zowel op de Berendries als op de Muur moest Van Aert de besten laten rijden. Voor de drievoudige wereldkampioen veldrijden was het wel zijn eerste koers van het wegseizoen. Nog tijd zat om te groeien naar zijn beste vorm dus. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

27/09/2020 WK
29/09/2020 - 03/10/2020 BinckBank Tour
30/09/2020 Waalse pijl
03/10/2020 - 25/10/2020 Giro
04/10/2020 Luik-Bastenaken-Luik

Nieuwste reacties