Verontwaardigde Marcel Kittel is hard na dopingschandaal in Oostenrijk: "Een klap in het gezicht"

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 2 reacties
Verontwaardigde Marcel Kittel is hard na dopingschandaal in Oostenrijk: "Een klap in het gezicht"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Marcel Kittel gaat als renner altijd voorop in de dopingstrijd. In een lang bericht op zijn eigen website liet de Duitse sprinter van Katusha-Alpecin zich dan ook uit over de recente gebeurtenissen in Oostenrijk en het dopinggebruik van ex-ploegmaat Georg Preidler.

"Ik ben verwonderd. Niet alleen omdat Georg drie jaar lang mijn ploegmaat was, maar ook omdat het hele dopingnetwerk in stand kwam door een dokter uit mijn geboortestad Erfurt", vertelt Kittel. "De laatste dagen heb ik met veel ongeloof gevolgd hoe meer en meer details aan het licht kwamen over het netwerk van Mark Schmidt en alle atleten. En hoe Erfurt en Thüringen plots het centrum van internationale sportfraude werd"

"Als profrenner ben ik altijd geconfronteerd geweest met het onderwerp doping. Ik kan daar niemand iets voor kwalijk nemen als je naar de geschiedenis van de sport kijkt. Ondanks alles heb ik altijd geprobeerd om een goed voorbeeld en transparant te zijn. Ik ben dan ook trots dat deze zaak rond Mark Schmidt verder komt uit de antidopingwet waaraan ik heb meegewerkt."

"Je hoort altijd over tweede kansen in dopingzaken en het feit dat mensen kunnen leren uit hun fouten. Iedereen verdient die kans ook, maar Mark Schmidt verdient die kans niet meer. Hij hielp atleten 10 jaar geleden al met valsspelen, kwam er zonder problemen uit en bouwde daarna zijn eigen dopingnetwerk uit."

Mentale sterkte

"De belangrijkste vraag is: hoe kunnen we atleten zoals Georg helpen, die op het verkeerde pad komen en niet langer 'nee' kunnen zeggen tegen de druk? Sommige atleten hebben niet het geluk om in dezelfde omgeving als ik te zitten. Succes in sport is niet alleen fysieke maar ook mentale sterkte", zegt de sprinter. 

"De sport moet zichzelf in de spiegel bekijken. Dit is een klap in het gezicht voor zuivere atleten zoals ik, de fans en sporttrainers, want zij zetten zich met hun hart en ziel in", besluit Kittel. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties