Populariteit van Strade Bianche komt niet uit de lucht gevallen

Populariteit van Strade Bianche komt niet uit de lucht gevallen
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Er waren deelnemers aan de Omloop Het Nieuwsblad die voorbije zaterdag nog maar net gefinisht waren of ze namen al de woorden 'Strade Bianche' in de mond. Haast iedereen wil daar wel een goede beurt maken. Het is op korte tijd één van de meest geliefde koersen geworden onder de renners.

Daar zijn natuurlijk ook redenen voor. Ten eerste is het een bijzonder veeleisende koers. Wie deze wedstrijd - die op korte tijd is uitgegroeid tot een klassieker - kan winnen, zal het niet cadeau krijgen. En niet vergeten: voor vele renners in het peloton is dit net kicken. Zij willen afzien. Het hoort erbij, maakt deel uit van de charme van de koers. En aan de finish volgt dan hopelijk de voldoening.

Tal van renners vinden het ook simpelweg één van de mooiste wedstrijden die er zijn. Een combinatie van al het moois dat er in Toscane te zien is en het feit dat het een wedstrijd op onverharde wegen is, wat toch iets speciaals blijft. Het is voor het peloton iets wat niet alledaags is en elke vorm van afwisseling wordt door de renners toegejuicht.

Bovendien is het een koers die wel erg afhankelijk is van de weersomstandigheden en ook dat is een bijzonder gegeven. Indien het heeft geregend, is het altijd wel uitkijken wanneer je over kasseien moet rijden of een bocht moet nemen. Maar tenzij het heel hard waait zijn de wegen voor het overige wat ze zijn en zijn het de renners die de koers maken.

In de Strade ligt het toch wat anders: het doet een beetje denken aan de cross, zoveel hangt af van het waar. Het maakt ook dat de ene editie totaal niet te vergelijken is met de andere editie. En als het weer de koers extra zwaar maakt, kan het gerust zijn dat er zich in de finale de gekste ontwikkelingen voordien. Afwachten maar wat het zaterdag gaat worden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties