Sterke van Aert herhaalt kunststukje van vorig jaar, Alaphilippe wint bij debuut
Redactie
| 67 reacties

Alaphilippe wint Strade Bianche bij debuut

Sterke van Aert herhaalt kunststukje van vorig jaar, Alaphilippe wint bij debuut
Foto: © photonews

In wat het jaar van de bevestiging moet worden heeft Wout van Aert laten zien dat hij er opnieuw staat. Net als vorig jaar reed hij naar een podiumplaats in de Strade Bianche. Voor de overwinning werd het een tweestrijd tussen Alaphilippe en Fuglsang. Alaphilippe won bij zijn eerste deelname.

Een hoog tempo kleurde de aanvangsfase, maar vier renners reden toch snel genoeg om een ontsnapping op gang te brengen: Denz, Vincent, Rosa en Geniez. Het verschil bleef aanvankelijk beperkt. Naarmate de koers vorderde, liep de voorsprong van de vier toch op boven de vier minuten.

In aanloop naar de laatste honderd kilometer bedroeg de kloof nog zo'n twee minuten. Eén schaduwfavoriet mocht al geschrapt worden: Oss was ten val gekomen en werd gehinderd door een open wonde. Ook Tosh van der Sande was het slachtoffer van een valpartij. De Belg van Lotto-Soudal moest opgeven.

ROSA STERKSTE VROEGE VLUCHTER

Voorin wijzigde de samenstelling van de leiders. Vincent werd vroegtijdig ingerekend door de grote groep en Geniez viel weg door een lekke band. Rosa en Denz zetten wel door. Het was die eerste die de sterkste was van de twee. In aanloop naar de zesde grindstrook liet de Italiaan van Sky zijn Duitse medevluchter achter.

De grindstroken bleven komen en de favorieten konden zich uiteraard niet langer wegsteken. Onder andere Van Avermaet en Wellens gooiden hun troeven op tafel. Er ontstond zo een elitegroepje van veertien renners, terwijl vroege vluchter Rosa nog altijd voorop reed. De Belgen waren met Van Avermaet, Wellens, van Aert en Lampaert ook goed vertegenwoordigd.

OPTIES GENOEG VOOR DECEUNINCK

Deceuninck-Quick.Step kon ook nog andere kaarten trekken: Stybar en Alaphilippe waren immers ook mee. Een tweede groep met onder andere Nibali hing meer dan een halve minuut achter de eerste groep der favorieten. Nadat Rosa dan eindelijk was gegrepen, was er sprake van een kopgroep van vijftien renners.

Schachmann en Kuznetsov kwamen ook nog dichtbij, maar konden net niet aansluiten voor de voorlaatste grindstrook. Een ferme demarrage van Fuglsang daar deed de kopgroep uit mekaar spatten. Een kwieke van Aert sprong wel onmiddellijk op zijn wiel. Toen Alaphilippe zag dat Lampaert het niet gedicht kreeg, maakte de Fransman zelf de sprong.

VAN AERT KEERT NOG EVEN TERUG

Met zijn drieën waren ze weg, maar de laatste oplopende strook kon ook nog schade aanrichten. Van Aert verweerde zich zo goed hij kon. Niet onlogisch dat hij de twee klimmers bergop moest laten gaan. Door het tactisch steekspel tussen Fugslang en Alaphilippe, kon de Belg van Jumbo-Visma nadien zelfs nog terugkeren.

Bleef natuurlijk nog die slotkilometer naar boven over in Siena. Fuglsang versnelde aan de rechterkant van de weg. Van Aert haakte logischerwijs terug af. Alaphilippe pareerde de versnelling van de Zwitserse Deen wel en nam meteen lengtes toen hij er voorbij ging: alweer een zege voor Deceuninck-Quick.Step dus. Stybar, Benoot en Van Avermaet maakten de top zes compleet.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties