42-jarige ex-dopingzondaar beleeft tweede jeugd op Zuid-Amerikaanse bodem

Lode Nuyts
Lode Nuyts
| 5 reacties
42-jarige ex-dopingzondaar beleeft tweede jeugd op Zuid-Amerikaanse bodem
Foto: © photonews

Oscar Sevilla zijn beste periode ligt al even achter ons maar dat houdt hem niet tegen. De Spanjaard boekt opnieuw erg sterke prestaties op 42-jarige leeftijd.

In 2001 stak een toen 24-jarige Oscar Sevilla zijn neus voor het eerst aan het venster. De Spanjaard werd 7de in de Tour en nam de witte trui van beste jongere mee naar huis. Enkele maanden later werd hij tweede in de Vuelta, later zou dat zijn beste resultaat ooit blijken in een grote ronde. 

Doping

Het grote publiek kent Sevilla vooral van zijn periode bij onder meer Kelme en het T-Mobile van Jan Ullrich. In 2006 werd hij aan de vooravond van de Tour net als zijn kopman geschorst door het Duitse team. Beide heren werden uiteindelijk de laan uitgestuurd voor hun vermeende betrokkenheid in de zaak-Fuentes. 

Drie jaar later testte Sevilla wel positief op doping. Er werden sporen van hydroxyethyl gevonden in de urine van de Spanjaard, dat kan wijzen op bloeddoping. Twee jaar later keerde hij terug bij het Colombiaanse Indeportes. Het begin van een heuse revival op het Zuid-Amerikaanse continent. 

Zuid-Amerikaans succesverhaal

In 2012 won El Niño een rit en het eindklassement in de Ronde van Mexico. Een jaar later maakte hij de overstap naar een ander Colombiaans team: EPM. Daar won hij zowel ritten in de Ronde van Colombia als in de Ronde van Rio de Janeiro. Ook beide eindklassementen vielen hem ten prooi. 

De Ronde van Combia schreef hij van 2013 tot 2015 telkens op zijn conto. In 2017 keerde hij terug naar Europa om er de Ronde van Madrid te winnen. Vorig seizoen won hij de sterk bezette Ronde van San Juan nadat de eindwinnaar betrapt werd op het gebruik van Cera. 

En ook dit jaar is Sevilla weer sterk op dreef. In San Juan finishte hij als derde: net achter Julian Alaphilippe maar voor onder andere Remco Evenepoel en Tiesj Benoot. Daarna won hij nog een rit in de Ronde van de Dominicaanse Republiek.

En afgelopen week heerste hij in de Ronde van Chili. Sevilla won maar liefst drie ritten en schreef ook het eindklassement op zijn naam. Of hoe een veteraan zijn tweede jeugd beleeft op Zuid-Amerikaanse bodem. Wanneer komt er sleet op de prestaties van de ervaren Spanjaard? 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties