Ode aan Kelly Catlin: de hoogtepunten van een veel te korte carrière

Ode aan Kelly Catlin: de hoogtepunten van een veel te korte carrière
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De wereld van het baanwielrennen heeft geen tekort aan drama, zeker niet bij de vrouwen. Vorig jaar was er de horrorcrash die een einde maakte aan de loopbaan van Kristina Vogel. Nu is er - veel erger natuurlijk - het veel te vroege heengaan van Kelly Catlin. Ze werd amper 23.

Ondanks haar korte loopbaan laat de Amerikaanse de wereld achter met heel wat triomfen. Kelly Catlin was een meid van vele talenten. Ze studeerde af aan de universiteit van Minnesota in de wiskunde, speelde klassieke muziek op haar viool en sprak verschillende talen. Pas vanaf haar zeventiende deed ze aan wielrennen.

DOMINEREN ALS JUNIOR

Dat ze in de sport belandde was geen toeval, gebeten door het virus van de competiviteit als ze was. Als junior domineerde ze meteen op de weg en op de mountainbike. Op de piste kwam ze pas helemaal tot haar recht. De Amerikaanse bondscoach was onder de indruk en selecteerde haar voor Wereldbekerwedstrijden.

In 2016 trad ze dan ook aan op het wereldkampioenschap in Londen en maakte ze in de ploegenachtervolgiing deel uit van het Amerikaanse team samen met Sarah Hammer, Chloe Dygert en Jennifer Valente. In de kwalificaties zetten ze een toptijd neer van 4:16.180, liefst vier seconden sneller dan Canada.

EERSTE WK-GOUD IN '96

Dat land zouden ze tegenkomen in de finale en opnieuw was de VS te snel voor de Canadezen. Met haar eerste WK-goud stond Catlin nu ook op de internationale kaart. Later dat jaar mocht ze mee naar de Olympische Spelen. De VS waren titelverdediger, maar moesten na een spannend gevecht met het Verenigd Koninkrijk genoegen nemen met zilver.

Desalniettemin had Catin haar afspraak met de geschiedenis niet gemist: ze zou voor eeuwig bekend staan als een olympische medaillewinnares. In de jaren nadien maakte ze jacht op meer wereldtitels. Catlin was de kopvrouw geworden van het Amerikaanse team. Ondanks dat het door Australië het vuur aan de schenen werd gelegd, pakte het de wereldtitel met vier tiende van een seconde overschot.

Ook in de individuele achtervolging deed Catlin van haar spreken in Hong Kong. In deze discipline reed ze naar de derde plaats. Het is een combinatie die ze een jaar later herhaalde: derde in de achtervolging, wereldkampioene met het landenteam. In Apeldoorn beleefde Catlin haar laatste grote triomf: deze keer bleef ze met haar landgenotes de Britten wel voor.

COMBINATIE VAN TALENT EN ENORME DRIVE

Een jaar later pleegde ze zelfmoord als gevolg van een depressie. Haar immense talent en drive om telkens weer voor het allerhoogste te gaan zal de wielermilieu echter voor altijd bij blijven. Net als al haar verwezenlijkingen in de grootste wedstrijden ter wereld.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties