? Een openingsdag met twee onvoorstelbare incidenten: hoe kon het zo fout lopen in de Tirreno?
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 0 reacties

Incidenten met voetgangers doen vraagtekens rijzen in de Tirreno

? Een openingsdag met twee onvoorstelbare incidenten: hoe kon het zo fout lopen in de Tirreno?
Foto: © photonews

Niet zozeer de rituitslag, wel de incidenten met overstekende voetgangers zijn het onderwerp van discussie na de ploegentijdrit in de Tirreno-Adriatico. Iedereen vraagt zich af hoe dit kon gebeuren. Zeker bij Bora-Hansgrohe, dat zo twee van zijn renners betrokken zag geraken bij een aanrijding.

Rafal Majka kwam met een bebloed hoofd aan de aankomst en zal er zeker een wonde boven zijn wenkbrauwen aan overhouden. Met zulke gevolgen is dit niet een incident waar licht over heen gestapt kan worden. Ook zijn ploegmaat Oscar Gatto botste op de toeschouwer, maar heeft gelukkig wellicht minder schade opgelopen.

De renners van Bora-Hansgrohe begaven zich op een recht stuk van de ploegentijdrit, toen een mannelijke voetganger aan het oversteken was, schijnbaar zich totaal onbewust van het feit dat er wel eens een wielerploeg kon komen aangereden. Aan de kant waar de man wou geraken, stond er een official en twee politieagenten.

Even duidelijk stellen: dit gebeurde niet op een oversteekplaats. De zijstraten van de baan waarop werd gereden waren met een hek wel afgezet, maar niet over de volledige lengte van de straat. Zo was het wel degelijk mogelijk om op het parcours te geraken en hier liet de organisatie toch wel een stevige steek vallen.

VERANTWOORDELIJKHEID BIJ VOETGANGER(S)

Afgaande op de beelden, zou je kunnen besluiten dat voornamelijk de twee politieagenten meer actie hadden kunnen ondernemen. Wanneer een persoon geen aandacht aan hen schenkt - het was opmerkelijk dat de man de wielerploeg pas in het oog kreeg toen het al te laat was -, is het uiteraard voor hen moeilijk om last minute nog iets te doen. De man in kwestie draagt een overgrote verantwoordelijkheid.

Enkel op het einde probeerde hij nog naar de zijkant van de baan te snellen. Voor Majka en Gatto, die achteraan in de groep zaten, was een botsing aan hoge snelheid onvermijdelijk. De renners die eerst reden, hadden de voetganger wel in het oog gekregen. Zij niet. Gelukkig konden de mannen van Mitchelton-Scott wel een aanrijding vermijden.

Veel scheelde het hoegenaamd niet. Een voetgangster was met haar hond aan het oversteken toen de Australische wielerploeg, nota bene bezig aan de laatste kilometers op weg naar een overwinning, voorbij kwam. Wel een paar verschillen: er was toch al meer besef aanwezig bij deze vrouw, die schrok en dan toch op tijd kon stoppen.

SEINGEVER BIJ TWEEDE INCIDENT

Ook stond hier wel degelijk een officiële seingever aan de kant van de baan, terwijl dat op de plaats van het eerste incident niet het geval was. Bovendien gebeurde het aan een zebrapad. De vrouw dacht dus blijkbaar dat ze daar mocht oversteken, maar er had haar - alleszins meer dan gebeurd is - duidelijk gemaakt moeten worden dat een wielerploeg in aantocht was.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Kalender

11/05/2019 - 02/06/2019 Giro
09/06/2019 - 16/06/2019 Critérium du Dauphiné
15/06/2019 - 23/06/2019 Tour du Suisse

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

11/05/2019 - 02/06/2019 Giro
09/06/2019 - 16/06/2019 Critérium du Dauphiné
15/06/2019 - 23/06/2019 Tour du Suisse

Nieuwste reacties