Zegedrang in Monument nergens zo groot dan bij Lotto: eerste podium in vijftien pogingen?
Redactie
| 1 reacties

Lotto-Soudal hoopt met Caleb Ewan eindelijk te scoren in een Monument

Zegedrang in Monument nergens zo groot dan bij Lotto: eerste podium in vijftien pogingen?
Foto: © photonews

Lotto-Soudal heeft met Caleb Ewan een kandidaat-winnaar in huis voor Milaan-Sanremo. Dat alleen al is heel wat voor Lotto anno 2018, het gevoel dat het kan. Een triomf van Lotto in één van de vijf grootste klassiekers ter wereld: het is al een eeuwigheid geleden.

We zetten de resultaten uit de laatste jaren van de Belgische loterijploeg in de Monumenten even op een rijtje en dan is er slechts één conclusie oger: de oogst is voor een ploeg van die allooi veel te mager geweest. Gelukkig is er beterschap op komst: Ewan is zeker nog enkele jaren kandidaat-winnaar in Sanremo en wie weet lukt het met Wellens wel een keertje in de bergklassiekers.

MILAAN - SANREMO

De voorbije jaren had Lotto met André Greipel ook wel een spurter - zij het dan meer op de macht -, maar de Duitser kwam in Milaan-Sanremo zelden aan de start. Toen Gallopin nog voor de ploeg reed, kon die zich wel eens positioneren. Het ging dan wel slechts over een ereplaats. Jürgen Roelandts sprintte in 2016 naar de derde plaats.

Dat is meteen de sterkste prestatie van een Lotto-man in de laatste vijftien betwiste Monumenten. Kwiatkowski was nog weg in de slotkilometers, maar werd teruggehaald door Cancellara. Toen Gaviria ten val kwam, aarzelde Roelandts niet langer en ging hij aan de rechterkant van de weg vol aan. Hij werd in de laatste meters enkel nog voorbij gesneld door Démare en Swift.

RONDE VAN VLAANDEREN

Vlaanderens Mooiste lijkt een koers die een team als Lotto toch zou moeten liggen, maar dat is een idee van lang vervlogen tijden. Benoot was de jongste jaren meermaals de beste man van de ploeg. De laatste keer dat Lotto er echt nog eens meespeelde, was in 2015. Benoot werd toen vijfde en Roelandts achtste. Twee man in de top tien zowaar.

PARIJS-ROUBAIX

Op weg naar Roubaix doet Lotto het elk jaar nog verdienstelijk met telkens wel een mannetje in de top tien, maar niets meer. Debusschere had op de piste nog wel een paar keer een sprint in de benen. De zevende plek van Greipel in 2017 was eigenlijk nog één van de keren dat Lotto het dichtst bij een zege kwam. Niet in plaatsen, wel in tijd: hij eindigde op slechts 12 seconden van winnaar Van Avermaet.

LUIK-BASTENAKEN-LUIK

In deze wedstrijd is de balans de laatste jaren al helemaal triestig. Lotto stelde er de vorige edities werkelijk niets voor. Wie weet komt daar bij één van de volgende deelnames toch verandering in, met Tim Wellens die zich toch goed aan het ontwikkelen is.

RONDE VAN LOMBARDIJE

Dat is ook de man die in het meest recent gereden Monument voor een knappe prestatie zorgde. Thibaut Pinot soleerde naar winst in 'Il Lombardia', maar Wellens toonde zich als één van de betere achtervolgers en finishte vijfde. Het is bij deze duidelijk van wie het bergop moet komen.

Conclusie: even duidelijk is het beeld dat Lotto van zichzelf liet zien in deze vijf topklassiekers. We hadden nog verder kunnen gaan in de tijd, maar u heeft inmiddels wel door dat Lotto en de Monumenten geen geslaagd huwelijk was. Aan Caleb Ewan om daar iets aan te veranderen. Voor de volledigheid: Philippe Gilbert bezorgde Lotto de laatste zege in een Monument in Luik-Bastenaken-Luik in 2011.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties