Thomas De Gendt knap nog een dagje leider, Yates blijft Bernal voor in titanenstrijd
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 30 reacties

De Gendt overleeft koninginnenrit naar Valter 2000 als leider

Thomas De Gendt knap nog een dagje leider, Yates blijft Bernal voor in titanenstrijd
Foto: © photonews

In de Ronde van Catalonië waren ze toe aan de eerste zware bergetappe met aankomst boven op de Valter 2000. Het was dus werkendag voor Thomas De Gendt om ook na deze koninginnenrit in de leiderstrui te blijven, maar hij flikte het nog ook. De ritwinst ging naar Adam Yates.

Elf renners zaten in de vlucht van de dag, met daarbij ook Bart De Clercq - de man met de kunstheup - en zijn landgenoot Dries Devenyns. De andere vluchters waren Kämna, Weening, Lammertink, Lindeman, Bidard, Cuadros, Delaplace, Cabedo en Samitier. Ze kregen een maximale voorsprong van iets meer dan vijf minuten. In het peloton controleerde de ploeg van leider De Gendt.

De kopgroep zag de bergen opdoemen en die steilere stroken waren voldoende om de leiders van elf naar zeven te brengen. De Clercq, Devenyns, Lindeman, Bidard, Cuadros, Weening en Samitier bleven over. Cuadros sprokkelde vrolijk bergop en kwam zo wel heel dicht bij De Gendt in het bergklassement. Twee punten houdt de man van Lotto-Soudal nog over.

DE GENDT BLIJFT STRIJDEN

De uitdunning ging later verder: Weening, Lindeman, Devenyns en Samitier hielden het het langst vol. Eén voor één werden ook zij opgeslokt door de groep der favorieten. Daar moest ook De Gendt lossen, maar hij bleef wel moedig strijd leveren in de hoop om zijn leiderstrui nog een dagje langer te houden.

Het was vervolgens aan de grote kanonnen. Verrassend was dat Valverde geen teken van leven gaf. Bernal, Yates en Quintana waren bergop de beteren. Dan Martin en Lopez konden even komen aansluiten, maar bleven aan het rekkertje hangen. Passen, weer terugkomen, passen, weer terugkomen: het was alle hens aan dek om de drie anderen te volgen.

LOPEZ EN MARTIN KOMEN TELKENS TERUG

Lopez beet op zijn tanden en had in de laatste twee kilometer nog een aanvalletje in huis, maar Bernal liet niet begaan. Waarna Dan Martin ook zijn zoveelste adem vond en ze met vijf de laatste kilometer in gingen. Yates had nog wel wat over en bleef in de sprint Bernal, Martin, Quintana en Lopez voor. Achter hen kon enkel Kruijswijk nog de schade beperken.

Het was dan vooral de tijd in het oog houden en wachten op De Gendt. Die kwam er nog verduiveld snel aan en hield overigens nog een marge van ruim twintig seconden over. Alweer een knap kunststukje dus van de leider in de Ronde van Catalonië.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

26/02/2020 Masters
29/02/2020 Omloop het Nieuwsblad
01/03/2020 Kuurne-Brussel-Kuurne
07/03/2020 Strade Bianche
08/03/2020 - 15/03/2020 Paris-Nice

Nieuwste reacties