Een landgenoot van van der Poel gaf hem 35 jaar geleden al het goede voorbeeld

Mathieu van der Poel treedt bij winst in Ronde in voetsporen van Johan Lammerts

Een landgenoot van van der Poel gaf hem 35 jaar geleden al het goede voorbeeld
Foto: © photonews

Onvoorstelbaar straf zou het zijn moest Mathieu van der Poel bij zijn eerste deelname en op 24-jarige leeftijd de Ronde van Vlaanderen winnen. Tegelijkertijd wordt er door iedereen rekening mee gehouden. Wie nog jonger was dan Mathieu nu toen hij de Ronde won, is Johan Lammerts.

Lammerts is de laureaat van 1984. De Nederlander vertelt het nog eens na in HLN. "De koers verliep toen wel heel erg in mijn voordeel. Op drie kilometer van het einde greep ik mijn kans. Het gebeurde in die jaren ook niet zo vaak dat een jonge renner een klassiek Monument won. Dezelfde avond nog belandde ik in de BRT-studio. 's Anderendaags was de aandacht in de media enorm", weet Lammerts nog.

Voor van der Poel wordt het wel nog lastiger, denkt hij. "Iedereen kent Mathieu, hij is al een topper. En dus per definitie meer geviseerd door de concurrentie. Als hij, bij wijze van spreken, 'zijn gat licht', krijgt hij er vier, vijf op het wiel. Bij mij was dat veel minder het geval. Ik moest, in tegenstelling tot Mathieu, wel aanvallen. Omdat ik niet gezegend was met een scherpe sprint.

OFFENSIEVE INGESTELDHEID SPREEKT AAN

Uiteraard juicht Lammerts ook toe wat van der Poel al laat zien op de weg. "Mathieu is een heel spectaculaire, veelzijdige en offensief ingestelde renner. Hij schuwt het harde werk niet en zijn inspanningen lonen. Dat spreekt aan bij het publiek. Hij durft initiatief te nemen, vol te koersen en de tegenstand in het verweer te duwen. Met die verantwoordelijkheidszin kan hij heel ver komen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Wielerkrant.be

Al meer dan 5093 wielerfans gingen je voor!

Met de Wielerkrant nieuwsbrief ontvang je dagelijks al het laatste wielernieuws per mail.

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties