Verrassing van formaat: Bettiol verschalkt leger topfavorieten en wint de Ronde van Vlaanderen

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 47 reacties
Verrassing van formaat: Bettiol verschalkt leger topfavorieten en wint de Ronde van Vlaanderen

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Alberto Bettiol heeft zondagnamiddag de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De erelijst van de 25-jarige Italiaan was nog zo goed als blanco, maar nu schrijft hij wel eventjes Vlaanderens Mooiste op zijn naam.

De eerste zondag van april, dan staat in Vlaanderen alles in het teken van de koers. De Ronde van Vlaanderen kende meer favorieten dan ooit tevoren. Al kon één kanshebber al snel een kruis maken over zijn wedstrijd. Niki Terpstra kwam ten val en moest de strijd staken. Gelukkig kwamen er al snel positieve berichten vanuit het ziekenhuis. 

De vier mannen die het toch waagden door middel van een ontsnapping waren Houle, van Rooy, Touzé en Asselman. Alleen Canadees Houle kreeg een noemenswaardige vermelding, want na de eerste doortocht op de Oude Kwaremont pakte hij de volle 5.000 euro voor de 'GP Stig Broeckx'. Weg te schenken aan een goed doel naar keuze. 

In de laatste 100 kilometer brak de koers net zoals de afgelopen jaren al vroeg open. We kregen een heerlijke koers op een zonnige zondagnamiddag. 

Ondertussen smakte favoriet Van der Poel op goed 60 kilometer van de meet ongelukkig tegen het asfalt na problemen met zijn voorwiel. De Nederlander bleef even zitten en was op achtervolgen aangewezen. Net wanneer de wedstrijd in een beslissende plooi viel. Ongelukkig, maar wie kregen we op de Taaienberg te zien na een straffe inhaalrace? Juist ja, Matje

Vooraan had er zich ondertussen een kopgroep van vier afgescheiden met daarbij onze landgenoten Stijn Vandenbergh en - oh jawel - Sep Vanmarcke, Sky-Nederlander Dylan van Baarle en Quick.Stepper Kasper Asgreen. Al moest Vandenbergh wel wat later afhaken. Ook de grote kanonnen begonnen zich stilaan te roeren.

Op de Kruisberg ging Van Baarle er alleen vandoor, maar even later sloten Vanmarcke en Asgreen opnieuw aan.

En dan zag Alberto Bettiol zijn moment gekomen. Hij ging op en over de kopgroep en reed in geen tijd een voorsprong van 22 seconden bij elkaar. In de groep der favorieten was de samenwerking zoek. Op negen kilometer van de streep had Bettiol nog altijd een voorgift van achttien seconden.

De erelijst van de 25-jarige renner van EF Education First Pro Cycling was voor vandaag niet bepaald indrukwekkend. In 2011 werd hij Europees kampioen bij de junioren. Voor het overige won hij de eerste en de derde etappe van de Giro della Lunigiana (eveneens bij de junioren) en pakte hij in 2016 het puntenklassement in de Ronde van Polen.

De afgelopen dagen werden wel twintig renners tot favoriet voor de overwinning gebombardeerd, maar Bettiol prijkte op geen enkel lijstje. De favorieten bleven naar elkaar kijken en kwamen niet meer in de buurt van de ijzersterke Italiaan. 

Kasper Asgreen en Alexander Kristoff eindigden op twee en drie. Mathieu van der Poel werd knap vierde,  Oliver Naesen eindigde als eerste Belg op plek zeven.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties