VUB blijft ook na samenwerking voor de cross met sport begaan: "Structureel en duurzaam investeren is de boodschap"

VUB blijft ook na samenwerking voor de cross met sport begaan: "Structureel en duurzaam investeren is de boodschap"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Op 6 januari ging voor het eerst de Brussels Universities Cyclocross door op de terreinen van de VUB. De veldrit maakte deel uit van de DVV Trofee en werd - zoals wel meerdere crossen - gewonnen door Mathieu van der Poel. Het organiseren van deze cross is een teken dat de VUB volop inzet op sport.

Dat blijft de universiteit ook doen en het blijft er ook onderzoeken aan besteden. Zo concludeerde een doctoraatsstudie van Zeno Nols dat het potentieel van sociale sportclubs onderbenut blijft. "Vanuit de sport kunnen structurele problemen zoals armoede natuurlijk niet worden opgelost, maar het biedt zinvolle vrijetijdsbesteding, pedagogische omkadering en sociale dienstverlening."

Volgens Nols zijn er vier aandachtspunten waar sportinitiatieven moeten op letten. "Inspelen op de leefwereld van jongeren; het opbouwen van een vertrouwensrelatie van respect, zorg en steun; het aanbieden van kansen om zich te ontplooien; en bruggen bouwen en contact leggen met ouders, leerkrachten en sociale organisaties."

MEER DAN LIEFDADIGHEID VOOR SOCIALE SPORTCLUBS

Op basis van het tot hiertoe gevoerde onderzoek is Nols tot een besluit gekomen. "Sociale sportclubs laten zich moeilijk in een beleidshokje duwen. Bijkomend en verdiepend onderzoek is dus wenselijk. Hoe dan ook mag dit soort initiatieven niet enkel aan liefdadigheid of tijdelijke projectmiddelen worden overgelaten. Structureel en duurzaam investeren is de boodschap."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties