Van de oprichter van de Tour tot Eddy Merckx: Campenaerts kan in rijtje met illustere voorgangers belanden
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 1 reacties

Victor Campenaerts kan de volgende worden in een rijtje met hele grote namen

Van de oprichter van de Tour tot Eddy Merckx: Campenaerts kan in rijtje met illustere voorgangers belanden
Foto: © photonews

Het werelduurrecord is toch enigszins iets mythisch in het wielrennen. Sommige van de grootste namen hebben zich aan zo'n werelduurrecordpoging gewaagd. Als Victor Campenaerts het straks tot een goed einde brengt, is zijn naam de volgende in een rijtje legendes.

Het werelduurrecord bestaat officieel vanaf 1893. Toen zette Henri Desgrange, die de organisator zou worden van de allereerste Ronde van Frankrijk, het op zijn naam. Marcel Van den Eynde werd vier jaar later de eerste Belg die het record zou breken dat toen in handen was van de Fransman Dubois.

BRACKE OPVOLGER VAN ANQUETIL

De eerste wereldwijd bekende renners die zich hierna werelduurrecordhouder mochten noemen, waren Fausto Coppi in '42 en Jacques Anquetil in '56. Anquetil speelde het record snel kwijt, maar brak het dan nog een keertje in '67. Om het ook alweer binnen dat zelfde jaar te moeten afstaan aan onze landgenoot Ferdinand Bracke.

Vijf jaar later was het in handen van de grootste wielrenner aller tijden, Eddy Merckx. Nadien volgde de omschakeling naar de aerodynamische fiets en Francesco Moser haalde daar zijn voordeel uit in '84. In de jaren '90 volgden met Indurain en Rominger twee ronderenners van formaat als werelduurrecordhouder.

BOARDMAN ALS SPECIALIST TUSSEN RONDERENNERS

Ook een absolute specialist als Chris Boardman maakte er werk van. Liefst drie verschillende keren zette hij het werelduurrecord op zijn naam. Vanaf 2014 moesten alle pogingen op een door de UCI goedgekeurde fiets plaatsvinden. De pogingen van onder andere Voigt, Dennis en Wiggins waren succesvol.

Nu is het dan aan Victor Campenaerts. Ook nog een leuk weetje: het kan al de vijfde keer worden dat een mannelijke renner het record breekt in Mexico. Eddy Merckx deed het daar ook. Bij de vrouwen werd het record al acht keer gebroken in Mexico, waarvan twee keer in Aguascalientes, waar Campenaerts ook zijn poging gaat ondernemen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

12/08/2019 - 18/08/2019 BinckBank Tour
24/08/2019 - 15/09/2019 Vuelta

Nieuwste reacties