Ongelofelijk straf! Mathieu van der Poel wint na onwaarschijnlijk slot toch de Amstel Gold Race
Redactie
| 93 reacties

Mathieu Van der Poel zorgt voor fenomenale stunt en schrijft nu ook de Amstel Gold Race op zijn naam

Ongelofelijk straf! Mathieu van der Poel wint na onwaarschijnlijk slot toch de Amstel Gold Race
Foto: © photonews

Mathieu van der Poel heeft voor een fenomenale stunt gezorgd. De topfavoriet en Nederlander van Corendon-Circus leek de zege aan Julian Alaphilippe of Jakob Fuglsang te moeten laten, maar na een gek slot sprintte hij nog op en over iedereen naar de zege in de Amstel Gold Race

Het was al van 2001 en Erik Dekker geleden dat er nog eens een Nederlander Amstel Gold Race won. Maar bij de noorderburen moesten ze niet wanhopen, want met ene Mathieu van der Poel hadden ze een topfavoriet in de rangen. Al was de concurrentie groot. Onder meer Van Avermaet, Sagan en Van Aert breiden nog een vervolg aan hun voorjaar, terwijl ook de Fuglsang, Bardet en enkele anderen aan de start kwamen. 

Van der Poel himself

Een kopgroep met onder meer vier Belgen zorgde voor het eerste wapenfeit van de dag, maar zij zouden nooit meespelen voor de overwinning. Het was echter 'Matje' himself die de finale helemaal deed ontploffen. Op goed 40 kilometer van de streep had Van der Poel er genoeg van. 'Iets te saai', redeneerde hij, en weg was VDP.

Van der Poel kreeg het gezelschap van Gorka Izagirre. De Spanjaard was even een blok aan het been, reed dan toch mee, maar de poging was gedoemd om te mislukken. Niemand wil rijden met Van der Poel. Dat werd nog maar eens duidelijk. Van der Poel werd ingerekend en even later was het Alaphilippe die een eerste cartouche verschoot. Fuglsang reageerde attent en ging samen met 'Loulou' op pad. 

Prima samenwerking

Het bleek de juiste ontsnapping te zijn. De Fransman van Deceuninck-Quick.Step vond een ideale metgezel in de Deen van Astana en de samenwerking tussen beide renners zat wel snor. De voorsprong van het duo vooraan was meer dan geruststellend, al moest Fugslang wel van de snelle benen van Alaphilippe af om kans te maken op de zege. 

De Deen versnelde enkele keren, maar Alaphilippe gaf geen krimp. De twee begonnen in de slotkilometers te veel naar elkaar te lonken en plots kwam de Pool Kwiatkowski nog aansluiten in de slotkilometer. Maar dat was nog niet alles. 

Mathieu van der Poel kreeg in de laatste hectometers het trio vooraan in zicht en deed er alles aan om nog terug te komen. Met een fenomenale sprint ging Van der Poel nog op en over iedereen. Hij kon het zelf nauwelijks geloven. Clarke eindigde als tweede, Fuglsang mocht mee op het podium. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties