Petje af voor Anna van der Breggen en toch is er hoop voor concurrentie

Petje af voor Anna van der Breggen en toch is er hoop voor concurrentie
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Vijf jaar na mekaar dezelfde grote koers winnen, het lijkt niet meer van deze tijd. Toch is Anna van der Breggen erin geslaagd. Ze is de koningin van de Muur van Hoei. Is ze daar dan zo oppermachtig dat haar reeks nog jaren gaat standhouden? Dat is dan nog weer iets anders.

Eerst en vooral: moest er pakweg volgend jaar een andere renster de Waalse Pijl winnen en zo de zegereeks van Van der Breggen beëindigen, is dat niets opzienbarends en zou dat helemaal niets afdoen aan haar verdienste. Vijf keer na mekaar winnen is sowieso al straf. Ze vindt er een zeer specifieke aankomst waar ze uitstekend op uit de voeten kan.

Haar tegenstandsters zouden zich ook kunnen neerleggen bij al deze suprematie, maar er zijn zeker redenen om dat te betwisten. Ten eerste is het niet zo dat ze op alle terreinen heerst. Dit was de eerste overwinning van Van der Breggen sinds ze vorig jaar wereldkampioene werd. Ze heeft een patent op grote zeges, dat moet je haar nageven, maar het is niet zo dat de tegenstand globaal bekeken zwaar onderdoet.

ANNEMIEK OP ZOEK NAAR TIKKELTJE GELUK

Dat komt omdat de top van het vrouwenwielrennen er mag zijn en er nog wel andere toprensters steeds meedingen naar het allerhoogste. Neem nu Annemiek van Vleuten. Zij verzamelt momenteel de tweede plaatsen: in de Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Waalse Pijl... Met een tikkeltje geluk kan dat zomaar eens een overwinning worden.

Bovendien kan Van Vleuten met Mitchelton-Scott beroep doen op een sterk team. Zij heeft haar leeftijd niet mee, maar niets wijst erop dat ze de volgende jaren geen zware belaagster meer kan zijn. Zeker als je de tv-beelden van de Waalse Pijl 2019 bekijkt: Van Vleuten haalde tijdens de laatste keer Muur van Hoei tal van andere rensters bij en reed simpelweg een zeer sterke klim.

WAALSE PIJL MOET NIEWIADOMA LIGGEN

Met een betere positie in het begin had ze een stuk dichter bij Van der Breggen kunnen komen. Bovendien liggen er ,nog wel een paar andere dames op de loer. Mederecordhoudster Vos bijvoorbeeld. Die is bezig aan een mooie tweede carrière zeg maar. Kasia Niewiadoma is nog zo'n topper die op zowat alle parcoursen kans maakt.

De Poolse won de Gold Race en stond al verschillende keren op het podium in Strade Bianche. Maar haar voornaamste specialiteit blijft toch het klimmen. Van ons hoeft Van der Breggen niet stoppen met winnen op de Muur van Hoei. Het zou schitterend zijn om haar alleen recordhoudster te zien worden. Maar wie daar een stokje voor wil steken, hoeft nog niet te panikeren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties