Computer moet Tom Dumoulin aan nieuwe eindzege in Giro helpen: "Bekijken waar kansen en risico's liggen"
Redactie
| 0 reacties

Tom Dumoulin doet beroep op data-analysesysteem van KPMG voor betere resultaten

Computer moet Tom Dumoulin aan nieuwe eindzege in Giro helpen: "Bekijken waar kansen en risico's liggen"
Foto: © photonews

Indien Tom Dumoulin binnen een drietal weken een tweede keer de Giro op zijn naam schrijft, moet de computer bedankt worden. Het is namelijk een data-analysesysteem dat ervoor zorgde dat de Nederlander naar de Giro kwam.

Dumoulin was vorig jaar op huwelijksreis in Nepal toen het parcours van de Tour, normaal zijn hoofddoel voor 2019, werd voorgesteld. Veel klimmen en weinig kilometers tegen de klok, dus besliste Dumoulin halsoverkop toch nog om vol voor de Giro te gaan. Waar wel voldoende tijdritkilometers zijn. Overigens is het data-analysesysteem KPMG dat de kansen op een eindzege in de Giro hoger inschatte dan de Tour. 

"We maken berekeningen op basis van de klimtijden uit het verleden in combinatie met de kwaliteiten van de renners", zegt Jorn Knops van het performance team van Sunweb in HLN. "Daaruit leren we waar de kansen en waar de risico's liggen voor onze renners."

'Nieuwe inzichten'

Ook al is het bijvoorbeeld geweten dat Dumoulin liever van een lange maar minder steile col houdt. "Maar we hebben zo veel data dat er toch altijd een paar nieuwe inzichten naar boven komen. En het is ook fijn als je een aanvoelen met argumenten kan onderbouwen. Je kan inderdaad vanop de bank thuis zien dat de Giro qua parcours beter geschikt is voor Tom dan de Tour, maar met dit systeem kunnen we ook zien hoe groot dat verschil is."

Yates

Toch benadrukt Knops dat het systeem nu ook weer niet de toekomst voorspelt. Er zijn allerlei factoren waarmee geen rekening gehouden kan worden. "Vorig jaar in de Giro hebben we ons systeem al getest. Toen bleek dat we de fysieke progressie bij Simon Yates hadden onderschat: hij presteerde beter dan ons model voorspeld had. Froome en Tom volgden wel de verwachtingen", klinkt het. 

Sunweb is dus steeds meer met cijfers en data bezig. Zeggen dat Dumoulin de Giro zal winnen, durven ze niet bij de ploeg van onze landgenoten Jan Bakelants en Louis Vervaeke. "Maar de kans is echt een stuk groter dan in de Tour."

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

12/08/2019 - 18/08/2019 BinckBank Tour
24/08/2019 - 15/09/2019 Vuelta

Nieuwste reacties