Giro 2019 en onze favorieten voor de roze trui: doorprikt Roglic de roze droom van Dumoulin en Yates?

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 1 reacties
Giro 2019 en onze favorieten voor de roze trui: doorprikt Roglic de roze droom van Dumoulin en Yates?
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De mannen met ambitie voor een hoge eindnotering in de Ronde van Italië moeten zaterdag al meteen aan de bak met de openingstijdrit in Bologna. Met een sterk deelnemersveld zal de strijd wellicht spannend dan ooit worden. Onze favorieten voor de roze trui.

Ook zonder wereldkampioen Alejandro Valverde en Egan Bernal, out met een sleutelbeenbreuk, belooft het ongetwijfeld een spannende Ronde van Italië te worden. Mannen als Chris Froome en Geraint Thomas ontbreken dan wel, maar toch was het deelnemersveld de afgelopen jaren zelden sterker. 

De man die zich de afgelopen weken en maanden tot topfavoriet voor eindzege heeft gebombardeerd, is Primoz Roglic. De Sloveen van Jumbo-Visma kwam dit seizoen in drie rittenkoersen aan de start en won zowel de UAE Tour, Tirreno-Adriatico als de Ronde van Romandië.

Roglic lijkt op zijn 29e en na een perfecte voorbereiding klaar voor zijn eerste triomf in een grote ronde. Enige domper op de feestvreugde is het ontbreken van meesterknecht Robert Gesink. 

Dumoulin en Yates als grootste concurrenten

Tom Dumoulin gaat op zoek naar zijn tweede eindzege in de Giro. De Sunweb-kopman had normaal zijn zinnen gezet op de Tour, maar het aantal tijdritkilometers en het parcours van de Giro overtuigde de Maastrichtenaar om toch naar Bologna te komen. Met 60 tijdritkilometers hebben gepatenteerde hardrijders als Roglic en Dumoulin een streepje voor op de andere favorieten. 

Al mist Dumoulin net als Roglic met Wilco Kelderman een luxeluitenant. Wie wel op een sterke ploeg kan rekenen, is Simon Yates. Met Esteban Chaves en Mikel Nieve wordt de Brit goed omringd bij Mitchelton-Scott. Bovendien heeft Yates nog unfinished business in de Giro. Vorig jaar won hij drie ritten en reed hij bijna twee weken in het roze, tot hij het roze nog kwijtspeelde na een instorting in de slotweek. 

Een opsteker was wel het feit dat Yates in de Vuelta toonde dat hij wél een rittenkoers van drie weken kon winnen. Tijd voor revanche?

Movistar doet het dan wel zonder de regenboogtrui, toch komt de Spaanse telefonieploeg met een sterk geheel aan de start. Mikel Landa, de jonge Richard Carapaz en Andrey Amador reden allemaal al eens top vijf in de Giro. De 25-jarige Carapaz tankte vertrouwen met een tweede eindzege op rij in de Ronde van Asturië, Landa werd dan weer zevende in het Baskenland en Luik-Bastenaken-Luik. 

Astana beschikt dan weer over misschien wel het sterkste Giro-blok. Miguel Angel Lopez is de kopman van dienst, maar met Pello Bilbao, Ion Izagirre en Dario Cataldo mag de Colombiaanse pocketklimmer zeker niet klagen wat zijn team betreft. Met eindwinst in de Ronde van Colombia en de Ronde van Catalonië op zak is het vertrouwen groot bij Lopez, al heeft de Colombiaan van tijdrijden wel geen kaas gegeten. 

Nibali en de Italianen

Ervaren rot Vincenzo Nibali is misschien wel de hoop op een Italiaanse eindzege in de Giro. De tweeovudige winnaar van de Ronde van Italië is ook de laatste Italiaan die het in 2016 flikte. De aanloop naar de ronde in eigen land was niet zo geweldig, maar de 'Haai van Messina' moet hopen dat de vorm crescendo gaat na zijn derde plek in de Tour of the Alps. 

Ook BORA-hansgrohe heeft met Davide Formolo een sterke Italiaan in de rangen. Vorig jaar 11e, maar nu een jaartje ouder. Samen met Rafal Majka kan hij de klassementsambities van de Duitse ploeg waarmaken. 

Bij Deceuninck-Quick.Step is het dan weer uitkijken naar de prestatie van Bob Jungels. De Luxemburger heeft het aantal tijdritkilometers in zijn voordeel, maar bereidde zich deze keer via het Vlaamse werk en een bijhorende hoogtestage voor op de Giro. Bergop kan Jungels wel eens door het ijs zakken, maar een notering in de top 10 behoort zeker tot de mogelijkheden. 

Ilnur Zakarin voert dan weer de troepen van Katusha-Alpecin aan. De Rus kende niet bepaald een geslaagde voorbereiding, maar reed wel al drie keer top tien in een grote ronde. 

De jonge Ben O'Connnor (Dimension Data) leek in 2018 dan weer op weg naar een plek in de top tien. Een valpartij besliste daar echter anders over. Ook hij heeft als Yates dus nog iets goed te maken in de Giro. Al kon de jonge Australiër in 2019 nog niet overtuigen. 

De favorieten van Wielerkrant.be voor de Giro van 2019:

**** Primoz Roglic
*** Tom Dumoulin - Simon Yates
** Mikel Landa - Miguel Angel Lopez - Richard Carapaz
* Ilnur Zakarin - Vincenzo Nibali - Davide Formolo - Bob Jungels

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties