Giro slaat letterlijk en figuurlijk nieuwe weg in: koersbeeld gaat veranderen
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 5 reacties

Wedstrijdbeeld Giro gaat stilaan wijziging aannemen

Giro slaat letterlijk en figuurlijk nieuwe weg in: koersbeeld gaat veranderen
Foto: © photonews

De meeste etappes in de Ronde van Italië lijken tot dusver wel erg op mekaar. Meestal kregen de renners vele kilometers voorgeschoteld met als gevolg nogal een eentonig wedstrijdverloop waarbij een vroege vlucht al dan niet gegrepen werd. Maar hou u vast: nu komt er iets anders aan.

Na de rustdag komt er toch een ander soort parcours aan. Dat wil nog niet zeggen dat het voorbij is voor de sprinters, die toch al vier à vijf kansen kregen. De tiende rit wordt iets wat je in de Giro niet al te vaak te zien krijgt: een vlakke rit, maar dan echt vlak. Op weg van Ravenna naar Modena valt er amper een stukje vals plat te bespeuren.

Een massaspurt lijkt dus onvermijdelijk, maar dan mogen de sprintersploegen wel niet treuzelen. Het is immers een etappe van slechts 45 kilometer. Het zal dus geen zaak zijn van een vroege vlucht te laten vertrekken, minuten cadeau te doen en wat op de lauweren te rusten. Er mag geen groepje te ver wegrijden.

IETS MINDER LANGE AFSTANDEN

Er volgt dan nog een sprinterskans in Novi Logere, maar dan is het wel even gedaan voor de mannen van het vlakke werk. De overgangsetappe van Cuneo naar Pinerolo moet het peloton richting de bergen voeren. Opnieuw slechts 156 kilometer af te leggen en dat is toch wel een groot verschil met de eerste week. Toen stonden er ritten van 235, 238 en 239 kilometer op het programma.

Goed dat die achter de rug zijn. De kortere afstand moet de spektakelwaarde ten goede komen en een saai vertoon vermijden. Zeker als het ietwat bergop gaat. De rit naar Pinerolo moet dus al voor het nodige vuurwerk zorgen, voornamelijk op de Montoso, de eerste zware beklimming in de Giro.

DE ALPEN IN

Nadien zijn de grote kanonnen aan zet: de karavaan gaat boven de tweeduizend meter en in de slotklim naar het Lago Serru zijn de laatste vijf kilometer loodzwaar. Een dag later is het 131 kilometer voortdurend op en af. Een gevaarlijke etappe voor de renners die het moeilijk hebben. Op de San Carlo wordt het zwaar afzien. De slotklim naar aankomstplaats Courmayeur valt dan wel mee.

KOPIE VAN LOMBARDIJE

Op zondag 26 mei zullen de renners niet meteen denken aan de verkiezingsdag in België, maar wel aan de kopie van de Ronde van Lombardije die ze voorgeschoteld krijgen. Ook dan is alles aanwezig opdat het aanvallen zou regenen. Heel wat anders dus dan wat we tot nu toe te zien gekregen hebben.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties