Toprenners brengen klein land in vervoering: "Puur statistisch is het ongelooflijk"

Sloveens wielrennen 'boomt' dankzij Mohoric, Roglic en Pogacar

Toprenners brengen klein land in vervoering: "Puur statistisch is het ongelooflijk"
Foto: © photonews

Het is lang niet altijd de grootte van een land dat bepaald of het een sterk wielerland is of niet. Kijk maar naar hoe de koers leeft in België. In Slovenië hebben ze niet zo'n lange traditie van topcoureurs, maar nu hebben ze er wel drie in één klap. Het Sloveens wielrennen zit in de lift.

Matej Mohoric, Primoz Roglic en Tadej Pogacar doen de Slovenen dromen van groots succes. Niet verschieten als die eerste een grote klassieker wint. Niet raar opkijken als de andere twee uitgroeien tot groterondewinnaars. Martin Hvastija, bondscoach van de Sloveense U23, analyseert de opmars van zijn land als wielernatie in HLN.

AANDEEL VAN DE SCOUTING CENTERS

"Puur statistisch is het ongelooflijk dat in zo'n kleine vijver zo veel vis kan zwemmen. Maar het talent is er, dus dat koesteren we. Onze continentale 'scouting centers' hebben daar hun aandeel in." Er wordt in elk geval genoeg aan wielrennen gedaan. "But usually the older ones, de ouderen. Het blijft een strijd om de jeugd op de fiets te jagen."

Soms moet je ook gewoon geluk hebben dat een topper zich aandient. "Primoz is een 'selfmade man'. Niet wij ontdekten hem. Hij ontdekte zichzelf. Tadej is een product van de Sloveense wielerschool in Ljubljana. Ik zie hem in de voetsporen van Primoz treden. Die wint straks gewoon de Giro. Als hij de gevreesde offday weet te vermijden en zijn gehaven de ploeg, zonder Gesink en De Plus, standhoudt."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

11/12/2021 Essen
12/12/2021 Val di Sole
18/12/2021 Rucphen
19/12/2021 Namen
26/12/2021 Dendermonde

Nieuwste reacties