Slagveld in knotsgekke bergrit: Zakarin gooit Giro weer overhoop, Yates mag droom definitief opbergen

Ilnur Zakarin boekt hele fraaie ritzege in bergrit

Slagveld in knotsgekke bergrit: Zakarin gooit Giro weer overhoop, Yates mag droom definitief opbergen
Foto: © photonews

In de zware wegrit naar Lago Serru is het helemaal uiteen gespat in de Giro. Het werd een schitterende strijd op verschillende fronten. Zakarin ging met de ritwinst aan de haal en deed net als Landa en Carapaz een goede zaak in het klassement. Roglic en Nibali speelden hoog spel.

Nadat er in de twaalfde rit al verschillen werden genoteerd, was het op weg naar Lago Serru tijd voor het echt zware klimwerk. Zo kregen de mannen van het vlakke het al snel lastig. Thomas De Gendt wilde het wel nog eens wagen om in de ontsnapping te kruipen. Hij ging met Rojas, Vuillermoz en Juul-Jensen op pad.

Zo werd de aanleiding gegeven voor het ontstaan van een ruime kopgroep van 25 man met daarbij ook kleppers als Zakarin en Mollema. De Gendt viel door mechanische pech al snel weg voorin. Ineos zag in de loop van de etappe één van zijn jonge kopmannen afstappen in de persoon van Tao Geoghegan Hart.

WEER GEEN GOEDE DAG VOOR JUNGELS

Jumbo-Visma nam in het peloton wel zijn verantwoordelijkheid op de beklimmingen. Lopez deed met een versnelling de stirjd tussen de favorieten losbarsten. Jungels moest voor de tweede dag op rij snel passen. Bilbao, Roglic, Nibali, Chaves, Hamilton, Carapaz, Landa, Majka, Kangert, Carthy en Sivakov volgden wel.

Onder impuls van Astana werd de kloof met de leiders, die ondertussen nog met 17 waren, gereduceerd tot ongeveer een minuutje. In de vallei kwamen renners als Jungels, Sosa en Chaves weer terug tot bij de favorieten. Kort voor de voet van de slotklim namen Masnada, Ciccone, Dombrowski, Carretero en Izagirre afstand van hun medevluchters.

LANDA ALWEER IN DE AANVAL

Op 17 km van de aankomst zagen de vijf toch weer het achtervolgende groepje terugkeren. Eens het weer bergop ging, toonden Ciccone, Mollema, Zakarin en Nieve zich de sterksten van de lange vlucht. Bij de favorieten moest Jungels logischerwijs meteen weer lossen en een versnelling van Landa gooide de knuppel in het hoenderhoek.

Zo werd meteen duidelijk dat Simon Yates helemaal niet goed genoeg is: de Brit werd er roemloos afgereden. Roglic moest het ook even bekijken, maar vond dan wel zijn ritme. Lopez kreeg niet voor het eerst in deze Giro te maken met pech: een fietswissel drong zich op. Roglic en Nibali hadden alleen oog voor elkaar en bestookten mekaar met versnellingen, maar bleven wel samen.

ZAKARIN SCHUDT NIEVE VAN ZICH AF

Het bood enkele concurrenten de kans om wat tijd te nemen. Het ging uiteraard ook nog om de ritzege: Zakarin fladderde weg van Nieve, Mollema en Ciccone. Nieve gaf wel nog niet meteen op, maar was er in de slotkilometers toch aan voor de moeite. Mollema zag Landa eerst tot bij zich komen en vervolgens wegrijden.

Zakarin verstevigde zijn status als podiumkandidaat met ritwinst. Nieve verloor iets meer dan een halve minuut. Landa kwam binnen op 1'19" en kort hierna volgde ook al zijn ploegmaat Carapaz. Dan kwam ook nog Majka. Roglic en Nibali verloren bijna drie minuten op de ritwinnaar. Het klassement wordt zo ook weer helemaal open gegooid. Het roos blijft wel bij Polanc.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

02/02/2022 Maldegem
05/02/2022 Kruibeke
06/02/2022 Lille
12/02/2022 Gavere
13/02/2022 Brussel

Nieuwste reacties