Favorieten zorgen voor vuurwerk: smaakmaker van Movistar slaat dubbelslag

Favorieten zorgen voor vuurwerk: smaakmaker van Movistar slaat dubbelslag
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Een korte bergrit moest voor spektakel tussen de grote favorieten zorgen en heeft zeker niet teleurgesteld. Van start tot finish was het een boeiend kijkstuk. Roglic leek de roze trui weer over te nemen, maar Carapaz klauterde te ver weg en sloeg een dubbelslag.

Het ging quasi meteen bergop in deze korte bergrit en de grote kanonnen staken zich niet weg. Heerlijk ouderwets, van in het begin vuurwerk tussen de groten. Yates pakte na tien kilometer al uit met een paar versnellingen. Op Bob Jungels na kon iedereen van de klassementsmannen wel volgen. Op de top van de eerste klim sprokkelde bergkoning Ciccone nog wat punten.

Van Sam Oomen kwam er minder goed nieuws. De Nederlandse klimmer was de volgende afvaller bij Sunweb. Ciccone zette door en er hadden nog wel wat klimmers van de tweede rij zin een avontuur. Amador, Cattaneo, Masnada, Carthy, Juul-Jensen, Hamilton en Sosa gingen mee in de vlucht. Er kwam een tegenreactie van Dupont en Gallopin, maar intussen hadden de acht voorin toch al een paar minuten bijeen gereden.

TWAALF LEIDERS NA HERGROEPERING

De Fransmannen kregen het gezelschap van Ion Izagirre en Damiano Caruso. Met zijn vieren slaagden ze er wel in de aansluiting te maken.  Ciccone bleef ondertussen naar hartelust bergpunten rapen. Op de San Carlo was het ook weer oorlog tussen de favorieten. Niemand minder dan Nibali viel aan. De Italiaan kreeg Roglic, Landa, Carapaz en Lopez mee.

Helemaal doorzetten deden ze op dat moment nog niet, maar even later begon de schade wel aanzienlijk groot te worden. Yates en Mollema moesten bijvoorbeeld passen en van Zakarin was ook al geen sprake meer. Onder impuls van Nibali werd de groep der favorieten uitgedund tot een tiental renners en werden ook alle vluchters opgeraapt.

VLIJMSCHERPE CARAPAZ

Dan was het de beurt aan Carapaz om uit te pakken met een vlijmscherpe demarrage. De Ecuadoraan kwam solo boven met een voorsprong van een half minuutje op Nibali, Roglic, Landa, Lopez en Majka. Nibali bleef overigens woekeren met zijn krachten. Ondertussen vond Yates beter zijn ritme: de Brit naderde tot op een tiental seconden van het achtervolgende groepje.

Na de afdaling was het nog acht kilometer klimmen naar Courmayeur. Bij de achtervolgers keken ze naar mekaar. Zo kwamaen Yates, Dombrowski en Sivakov weer aansluiten en liep de voorsprong van Carapaz op tot boven de minuut. Achter hem werden er wel wat speldenprikken uitgedeeld en mocht Yates ervandoor gaan.

NIEUWE ROZE TRUI

Carapaz hield zijn inspanning knap vol tot aan de meet en reed zo al voor de tweede keer in deze Giro als winnaar over de meet. Yates werd nog verrassend tweede, voor de andere favorieten. Polanc moet zijn roze trui weer afstaan. Die gaat overigens niet naar Roglic, want de Sloveen was te laat aan de finish om Carapaz van het roze te houden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties