Bergkoning slaat zijn slag in Ponte di Legno, Primoz Roglic (opnieuw) de grote verliezer
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties

Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) wint de 16e etappe in de Giro

Bergkoning slaat zijn slag in Ponte di Legno, Primoz Roglic (opnieuw) de grote verliezer
Foto: © photonews

Giulio Ciccone heeft de zestiende Giro-etappe over de befaamde Mortirolo gewonnen. De Italiaan van Trek-Segafredo gaf zijn kompaan Jan Hirt (Astana) het nakijken in de sprint. Primoz Roglic zakte door het ijs en verloor opnieuw heel wat tijd op concurrenten Vincenzo Nibali en Richard Carapaz.

In de etappe na de rustdag moesten de renners niet over de befaamde Gavia, geschrapt door het slechte weer. Maar er was natuurlijk wel nog de gevreesde Mortirolo in wat normaal de koninginnenrit van deze Giro moest worden. Daarna volgde er nog een afdaling en een vlak stuk met nog een knikje bergop richting aankomstplek Ponte di Legno. Zoals zo vaak al gebeurde in deze Giro kreeg een groep van 22 renners wat vrijheid van het peloton. 

Astana was met Bilbao, Hirt en Villella goed vertegenwoordigd (alles in het teken van Lopez?), ook onder andere bergkoning Ciccone, ritwinnaar van zondag Caruso, Nieve en Movistar-luitenant kwamen mee in de kopgroep te zitten. Heel groot werd de voorsprong niet, het was wachten op de legendarische klim van de Mortirolo. Net geen 12 kilometer klimmen aan bijna 11% gemiddeld. Genieten!

Op naar de Mortirolo

Brown was de eerste die de knuppel in het hoenderhok gooide. De kopgroep viel uit elkaar door zijn zet, wat later bleven alleen Nieve, Hirt, Ciccone en Caruso over. Ook bij de favorieten zat het spel al snel op de wagen. Nibali zette zijn ploegmaats Pozzovivo en Agnoli aan het werk en kort daarna ging de Haai van Messina al van heel erg ver in de aanval. 

Het werk van Bahrain Merida zorgde voor slachtoffers. Zakarin, Yates en Majka gingen al snel overboord, wat later moest ook Roglic (alweer) passen. Het zag er benard uit voor de Sloveense kopman van Jumbo-Visma. Movistar zat wel nog goed vertegenwoordig met roze trui Carapaz, Landa en ook nog Pedrero. Nibali wilde wegblijven uit de groep der favorieten, maar het tempo van Landa besliste daar anders over. Ook Lopez en Carapaz sloten aan in de gietende regen. 

Lopez gooide zich als eerste over de top en begon samen met ploegmaat Bilbao aan de afdaling. De Colombiaan nam het initiatief, de Spanjaard vermeed alle risico's op het spekgladde wegdek. Meesterdaler Nibali hield zich ondertussen koest en was duidelijk al tevreden dat hij Roglic al een serieuze hak had gezet op weg naar de top. 

Sprint met twee

Vooraan bleven Hirt en Ciccone met twee over, maar de Astana-renner weigerde in de vallei mee te werken. Tot groot ongenoegen van de Italiaanse bergkoning, die enkele keren misbaar maakte. Hirt deed dan toch zijn deel van het werk, waardoor het duo mocht sprinten voor de zege.

Ciccone, enkele kilometers daarvoor nog klappertandend van de kou, begon op kop en gaf Hirt het nakijken. Een knappe zege voor de blauwe trui van deze Giro. En dat drie jaar na zijn eerste ritzege in de Ronde van Italië. 

Bij de favorieten verkleinden Roglic, Yates en co de kloof tot binnen de minuut, maar dan trokken Movistar en Caruso - ploegmaat van Nibali - hard van leer om Roglic zo goed als zeker uit te schakelen voor het roze. De Sloveen verloor uiteindelijk bijna anderhalve minuut op Carapaz en Nibali en mag - behoudens enkele wonderbenen de komende dagen - het roze definitief uit zijn hoofd zetten. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

08/05/2021 - 30/05/2021 Giro
30/05/2021 - 06/06/2021 Critérium du Dauphiné
05/06/2021 Dwars door het Hageland
06/06/2021 - 13/06/2021 Tour du Suisse

Nieuwste reacties