Kan het nog spannender? Italiaanse vluchter blijft erg nipt jagend peloton en vloekende Ackermann voor
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 2 reacties

Vluchter Damiano Cima (Nippo Vini Fantini) wint de 18e etappe in de Giro

Kan het nog spannender? Italiaanse vluchter blijft erg nipt jagend peloton en vloekende Ackermann voor
Foto: © photonews

De sprintersploegen hebben zich in de laatste rit met een mogelijke sprintkans compleet laten verrassen. Het was de nobele onbekende Damiano Cima die het sprintende peloton nog nipt voorbleef. Een vloekende Pascal Ackermann werd tweede. Richard Carapaz (Movistar) blijft leider.

In de slotweek van deze Giro kregen de sprinters donderdag nog eens een kans om hun snelle benen te tonen. Een uitgelezen kans ook voor enkele sprinters van de tweede rij, want met Gaviria, Viviani, Ewan en Nizzolo waren er al enkele sprinters thuis in de zetel aan het kijken. Maar dat plannetje liep even grondig mis, want de vluchters hadden het laatste woord in deze achttiende etappe. 

Drie vluchters

De drie vluchters die voor eeuwige roem gingen waren de Duitser Nico Denz (AG2R-La Mondiale) en de minder bekende Italianen Mirco Maestri (Bardiani-CSF) en Damiano Cima (Nippo-Vini Fantini). Al was die laatste in deze 102e Giro wel al meerdere keren mee geslopen in de vlucht van de dag. Denz was dan weer de grote gangmaker van het trio. 

Het peloton liet begaan, vooral BORA-hansgrohe had zijn zinnen gezet op een massasprint. Groupama-FDJ, de ploeg van Arnaud Démare, hield zich opvallend afwezig en speelde een (mislukt) spelletje blufpoker, waardoor we een bijzonder spannende finale kregen.

30" over en aanval Denz

Het trio begon met een voorgift van goed 30 seconden aan de laatste drie kilometer. Even leek de samenwerking zoek te zijn, door een aanval van Denz, waardoor het peloton plots met rasse schreden naderde. Diezelfde Denz zette in de laatste hectometers de sprint van ver in, maar met een ultieme inspanning probeerde Cima nog vol te houden.

De sprinters zaten ondertussen op zijn wiel, maar kwamen net te laat. De 25-jarige Cima boekte de mooiste zege uit zijn carrière, een gefrustreerde Ackermann werd tweede en klopte hard op zijn stuur.

Als troostprijs neemt de Duitse kampioen wel de puntentrui terug over van Démare. Normaal gezien zal hij de paarse trui ook tot in Verona mogen dragen. De roze leiderstrui van Richard Carapaz (Movistar) kwam nooit in gevaar. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

28/11/2020 GP Kortrijk
05/12/2020 Cyclocross Boom
06/12/2020 Dendermonde
13/12/2020 GP Zonhoven
19/12/2020 Cyclocross Asper-Gavere

Nieuwste reacties