Open brief ondersteunt klachten tegen Van Gansen: "Geen plaats meer voor hem in het vrouwenwielrennen"
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 3 reacties

Vijf ex-rensters Health Mate stellen brief op om collega's te ondersteunen

Open brief ondersteunt klachten tegen Van Gansen: "Geen plaats meer voor hem in het vrouwenwielrennen"
Foto: © photonews

De bal is nu echt wel aan het rollen gegaan in de zaak rond Patrick Van Gansen, de ploegmanager van damesploeg Health Mate. Drie ex-rensters beschuldigden hem al van ongewenst gedrag. Vijf andere voormalige rensters van de ploeg komen nu ook met een open brief.

De brief onderschrijft het verhaal dat Van Gansen seksuele en ongewenste opmerkingen maakte en verbaal zwaar uithaalde. Bedoeling is om zo Chloë Turblin, Sara Mustonen en Esther Meisels te ondersteunen. Eén van de dames die deze brief opstelde is Tara Gins, die eind 2018 stopte met wielrennen.

"We hadden er al over gesproken na de klacht van Turblin, maar er waren er die zelf hun nek niet wilden uitsteken en ik wilde dat zelf liever ook niet doen. Nadat we lazen dat er al drie klachten waren ingediend, wilden we eerst een anonieme brief sturen naar de UCI. Ik vond dat niet ver genoeg gaan en heb dan mezelf opgeofferd", zegt Gins aan Wielerkrant.

Dat doet ze inderdaad. De andere vier die de brief onderschrijven, blijven anoniem. De klachten tegen Van Gansen zijn dus geen evidentie. "Het is een kleine wereld en je komt mekaar continu tegen. Ik heb geen persoonlijke vete tegen hem, maar ik weet dat hij niet altijd correct geweest is en geloof dat die drie andere meisjes de waarheid spreken. We vinden dat er geen plaats meer is voor hem in het vrouwenwielrennen."

TE PERSOONLIJKE OMGANG

Zaken zoals deze die Esther Meisels onlangs aanhaalde, maakte Gins niet mee met de manager. "We hadden eerder een werkgerelateerde relatie. Ik ben geen buitenlandse, ik heb nooit in dat teamhuis verbleven. Wat zij beschrijft, is echt grensoverschrijdend gedrag. Ik heb daar geen bewijzen van, maar ik ken zijn persoonlijkheid en weet dat hij oog heeft voor veel jonge meisjes. Ik vind dat hij veel te persoonlijk met de meisjes omgaat."

BRIEF VOOR THE CYLISTS' ALLIANCE

Vandaar deze stap. "Ik ga de brief versturen naar The Cyclists' Alliance. Ik hoop dat ze actie ondernemen en dat er strengere voorwaaarden komen om een team te kunnen opstarten. Ik weet dat rensters binnen het team schrik hebben om hun contract kwijt te spelen, maar er zijn teams genoeg. Zoals het team nu gerund wordt, biedt dat ook geen meerwaarde."

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

22/09/2019 Trek CX Cup
29/09/2019 WK Yorkshire
05/10/2019 Berencross
06/10/2019 GP Neerpelt
12/10/2019 Ronde van Lombardije

Nieuwste reacties