Terwijl top vijf uit Tour van 2018 sukkelt of wegblijft: hoe staan de andere kanshebbers ervoor?

Terwijl top vijf uit Tour van 2018 sukkelt of wegblijft: hoe staan de andere kanshebbers ervoor?
Foto: © photonews

De Ronde van Frankrijk van 2019 zou wel eens de meest open Tour uit de laatste jaren kunnen worden. En niet eens alleen omdat Chris Froome niet zal deelnemen. Ook met de anderen uit de top vijf van vorig jaar scheelt wel wat. Bijgevolg rest de vraag: wat met de anderen?

Zij lijken zowat voor de kans van hun leven te staan. Maintenant ou jamais. Immers: naast de afwezigheid van Froome heeft nu ook Dumoulin afgezegd, is Thomas eveneens gevallen, is Kruijswijk ziek (geweest) en Roglic moet nog herstellen van een zware Giro (en genieten van het vaderschap). Maar zijn de andere klassementsmannen er wél klaar voor?

Van diegenen die vorig jaar ook nog in de top tien eindigden, lijken vooral Bardet, Landa en Quintana in aanmerking te komen voor het podium. Bardet krijgt een Tour op zijn maat. De Dauphiné reed hij vooral in opbouw. In de nieuwe klassieker op de Ventoux deed hij wel een gooi naar de overwinning, maar verslikte hij zich in Herrada.

TEKEN AAN DE WAND BIJ BARDET?

Dat is een verdienstelijke klimmer, maar nu ook niet bepaald de beste coureur ter wereld. Mogelijk een teken aan de wand. Bij Movistar is Quintana kopman, maar het beste lijkt al enkele jaren achter de rug bij de Colombiaan. Reed al bij al een matige Dauphiné. Landa oogde na een ongelukkige sterke week sterk in de Giro, maar kan hij eens een solide grote ronde rijden met regelmaat?

Dat de weelde bij Team Ineos groot is, bewijst het feit dat het zelfs als ook Thomas niet op zijn best is, het nog altijd een kandidaat-winnaar heeft met Egan Bernal. Het Colombiaanse supertalent won dit jaar Parijs-Nice, reed de Giro niet door de val en hoeft in Frankrijk de druk niet van in het begin te dragen. Zal bergop moeilijk te volgen zijn.

MAS MOET HET OP ZIJN EENTJE DOEN

Deceuninck-Quick.Step speelt voor het klassement Enric Mas uit. Een Spanjaard die na zijn tweede plaats in de Vuelta brandt van de ambitie en ervan droomde om het ook in de Tour eens te proberen. Zijn wens komt uit, maar hij krijgt wel geen ploeg om zich heen en zal dus snel geïsoleerd zitten. Rijdt bovendien een anoniem seizoen.

enr

In Denemarken dromen ze al van Tourwinst voor Jakob Fuglsang. De Astana-renner is na een sterk voorjaar één van de sterkste mannen uit het peloton en won ook onlangs de Dauphiné. Daar bleven ze echter weg uit het hooggebergte. Bovendien eindigde Fuglsang nog nooit in de top vijf in de Tour en zat ook een ritzege er nog niet in.

YATES OP ZOEK NAAR VERLENGSTUK VAN ZIJN SEIZOEN

Mitchelton-Scott schuift Adam Yates naar voren, want zijn broer Simon moet nog een matige Giro verwerken. Adam lijkt dit jaar wel weer een stap vooruit te zetten nadat hij volop meedeed voor een ereplaats in de Tirreno, de Ronde van Catalonië en Ronde van het Baskenland. Het resulteerde telkens in een (dichte) ereplaats. Het podium lijkt wel het hoogst haalbare.

Thibaut Pinot kon na zijn derde plaats in 2014 nog maar één keer uitrijden, maar is één van de outsiders die wel in staat lijkt om het te gaan waarmaken. Vond eind vorig jaar zichzelf terug met winst in de Ronde van Lombardije. Was dit jaar de beste in rittenkoersen van net iets minder allooi, maar presteert wel zeer regelmatig.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties