"Eten, drinken, eten, drinken": SKA treedt José De Cauwer bij en komt met waarschuwing bij dit warme weer

"Eten, drinken, eten, drinken": SKA treedt José De Cauwer bij en komt met waarschuwing bij dit warme weer
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Het wordt opnieuw een heel warm weekend en dat kan zo zijn gevolgen hebben. Maar wat moet u precies doen om problemen te vermijden?

Om te beginnen: genoeg drinken. Hydratatie is héél belangrijk. Anderhalve liter (minstens!) in dagen waarin niet gesport wordt, 300 milliliter per 20 minuten tijdens het sporten en nadien aanvullen met 1,5x het verloren lichaamsgewicht.

Verder is het belangrijk om de urine te checken op zijn kleur - hoe lichter, hoe beter de hydratatie is - en is het verder uitkijken voor een hitteslag. Voorkomen (vroeg of laat gaan sporten, insmeren met zonnecrème, een licht petje) is beter dan genezen, maar koel dan zeker meteen af en contacteer de hulpdiensten in geval van nood.

Hydrateren

"Gezond sporten is zeer belangrijk voor ons", aldus de organisatie voor Sport- en keuringsartsen (SKA). Ook zij waarschuwen voor het hydrateren. "Zeer frequent worden we geconfronteerd met het probleem van 'deshydratatie' bij sporters."

"Dit niet alleen bij warme temperaturen, maar zelfs in koudere omstandigheden bij lange duurinspanningen (op massa-events bijvoorbeeld). Dit vochtverlies kan op korte termijn tot zeer ernstige medische problemen leiden en is meestal makkelijk te voorkomen door enkele eenvoudige maatregelen in acht te nemen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties