Verrassing op BK voor dames: favorieten doen niet mee voor titel, Jesse Vandenbulcke volgt Annelies Dom op

Verrassing op BK voor dames: favorieten doen niet mee voor titel, Jesse Vandenbulcke volgt Annelies Dom op
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De namen die het meest de ronde deden waren die van Jolien D'hoore en Lotte Kopecky, maar eens te meer is gebleken dat een BK een zeer onvoorspelbare koers is. Een vroege ontsnapping zette de favorieten al snel schaakmat. Jesse Vandenbulcke van Doltcini-Van Eyck werd Belgisch kampioene.

Na drie kwartier zonder ontsnappingspoging slaagden elf  rensters er wel in om een kloof te slaan. Bekendste namen waren Laura Verdonschot, ook gekend vanuit het veld, en Julie Van de Velde van Lotto Soudal Ladies. Ook Mieke Docx, Jesse Vandenbulcke, Ditte Lenseclaes, Tiana Troch, Lies De Vleminck, Lynn Mariën, Karen Verhestraeten en Britt Knaven hadden de boot niet gemist.

Ann-Sophie Duyck reed nadien in haar eentje nog naar de kopgroep. De voorsprong van de vluchtsters liep overigens aardig op, tot boven de drie minuten. Er was dan toch een viertal dat er wat zenuwachtig van werd en een tegenreactie lanceerde. Kelly Druyts, Kaat Hannes, Ellen Van Loy en Shari Bossuyt zetten de achtervolging in.

DE VLEMINCK EN TROCH LOSSEN VOORIN

Ze gingen al snel op en over Lies De Vleminck, die net als Tiana Troch voorin had moeten lossen, en kregen later nog gezelschap van vier andere rensters. Die luisterden naar de namen Dom, Castrique, Saartje Vandenbroucke en Bex.

Ook in de kopgroep spatte het uit mekaar. Vandenbulcke, Docx, Van de Velde en Duyck vatten samen als leidsters in de koers de laatste ronde aan. Voor de Belgische titel zou het eerder verrassend tussen deze vier gaan. De rest kwam te laat.

GEEN SOLO IN FINALE

Van de Velde kwam in de laatste negen kilometer met een pittige versnelling, maar de op papier snellere Vandenbulcke pareerde meteen. Ook die laatste probeerde zelf eens, net zoals ook Duyck nog een poging waagde. Het was allemaal onvoldoende om mekaar nog te lossen.

Bij een nieuwe demarrage van Van de Velde in de voorlaatste kilometer op de brug leek Docx er wel af te liggen. Het werd dus een sprint met drie. Vandenbulcke begon van zeer ver, dreigde nog stil te vallen, maar hield toch vol. De Belgische titel is haar welverdiende beloning. Duyck en Van de Velde moeten het stellen met zilver en brons.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties