VOORBESCHOUWING: Jongerenklassement Ronde van Frankrijk

Arjen T'Sjoen
| 0 reacties
VOORBESCHOUWING: Jongerenklassement Ronde van Frankrijk
Foto: © photonews

Zaterdag gaat de Ronde van Frankrijk van start en dat wil zeggen dat ook de strijd opnieuw zal losbarsten om vier eindklassementen. De eerste trui die we behandelen is het jongerenklassement, hiervoor komen enkel renners in aanmerking die geboren zijn na 1 januari 1994.

Vorig jaar ging de eindoverwinning naar Pierre Latour. De Franse klimmer reed een sterke Tour en zag dat bekroond worden met de witte trui. Egan Bernal werd tweede op dik vijf minuten en Wanty-Groupe Gobert kopman Guillaume Martin eindigde op twintig minuten als derde.

Favorieten

Er is dit jaar eigenlijk maar een favoriet en dat is het Colombiaanse wonderkind Egan Bernal. De renner van team Ineos eindigde vorig jaar al als tweede en reed toen ook volledig in dienst van Thomas en Froome. Dit jaar is hij een jaartje rijper en neemt hij meteen ook de kopmanrol op zich. Bernal was dit jaar ook al de sterkste in Parijs-Nice en de Ronde van Zwitserland. Haalt de Colombiaan zijn verwachte niveau en hoeft hij niet af te rekenen met pech dan lijkt de strijd om de witte trui al beslecht te zijn.

Komt het er bij Bernal niet uit tijdens de komende Tour dan staan er wel heel wat andere beloftevolle renners klaar om de fakkel over te nemen. De eerste is Enric Mas, de jonge klimmer van Quick-Step maakte furore in de Ronde van Spanje van vorig jaar. Hij werd er verrassend tweede na de Brit Simon Yates. Dit jaar wou het nog niet echt lukken voor de Spanjaard, maar hij maakte ook nog maar 29 koersdagen. Wie weet haalt hij opnieuw zijn absolute topvorm tijdens de Tour.

Wat kan Tiesj?

Naast Enric Mas zijn we geneigd om onze landgenoot Tiesj Benoot te plaatsen. Na een vrij goed voorjaar keerde Benoot terug in de Ronde van Zwitserland na enkele hoogtestages. Daarin liet Benoot zien nog steeds progressie te boeken in het klimmen. Hij eindigde als vierde in het eindklassement en maakte vooral indruk in de bijzonder zware slotrit naar Goms. Wie weet kan Benoot wel een rol spelen in de strijd om het wit.

De winnaar van vorig jaar, Latour, is er niet bij maar de Fransen hebben wel een ander nieuw talent om naar uit te kijken. Dat is dit jaar David Gaudu, hij komt uit voor Groupama-FDJ. De jonge Fransman maakte indruk door zich te tonen in de UAE Tour in maart. Daar toonde hij zich als grootste uitdager van Valverde en Roglic in de strijd om het eindklassement. Nadien eindigde hij ook nog als zesde in Luik-Bastenaken-Luik en werd hij vijfde in de Ronde van Romandië. Het grote werkpunt voor Gaudu blijft zijn tijdrit, maar aangezien de tijdritkilometers enorm meevallen kan hij wel eens verrassen. Het zou wel kunnen dat hij zijn klassementsambities moet opbergen wanneer zijn kopman Thibaut Pinot in een kansrijke positie komt in het klassement.

Outsiders

Naast deze vier namen zijn er geen favorieten meer voor het wit. De Duitse tijdrijder van Sunweb, Lennard Kämna, reed een goede Ronde van Zwitserland. Woelwater Giulio Ciccone gaat bij Trek-Segafredo mee in dienst van Richie Porte en komt niet volledig fris aan de start na een zware Giro. Gianni Moscon zal een belangrijke rol gaan spelen voor Thomas en Bernal en onze landgenoot Laurens De Plus is bij Jumbo-Visma mee in dienst van Steven Kruijswijk. Verder komen ook onder meer Elie Gesbert en Gregor Mühlberger in aanmerking voor de jongerentrui. Beiden zijn talentvolle klimmers, maar het wit dragen in Parijs lijkt wat te hoog gegrepen.

De kans is klein dat er een landgenoot het wit in Parijs zal dragen, maar we mogen wel hopen op een Belgische witte trui in de eerste etappes. Jasper Philipsen is de jongste deelnemer en indien hij  zich in de eerste rit goed kan plaatsen, kan hij zomaar het wit tijdelijk in handen krijgen. Dat geldt ook voor Wout Van Aert die ook nog jong genoeg is om het wit te dragen. Al lijkt de kans toch het grootst dat Caleb Ewan (Lotto-Soudal) na de eerste etappe het wit in handen krijgt.

 

Sterrenverdeling 

**** Egan Bernal

*** Enric Mas, Tiesj Benoot

** David Gaudu, Laurens De Plus, Giulio Ciccone

* Gianni Moscon, Lennard Kämna, Elie Gesbert en Gregor Mühlberger

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties