VOORBESCHOUWING: Welke snelle man houdt Peter Sagan van nummer zeven?
Redactie
| 27 reacties

Wie houdt er Peter Sagan van de groene trui in de Tour?

VOORBESCHOUWING: Welke snelle man houdt Peter Sagan van nummer zeven?
Foto: © photonews

Zaterdag gaat de Ronde van Frankrijk van start en dat wil zeggen dat ook de strijd opnieuw zal losbarsten om vier eindklassementen. Onze redactie schuift alvast één topfavoriet naar voren voor de groene puntentrui.

Quizvraagje: hoeveel groene truien heeft Peter Sagan in zijn carrière al verzameld? Het zijn er zes, waardoor hij vorig jaar op gelijke hoogte kwam van niemand minder dan Erik Zabel. Nog één puntentrui en de Slovaakse ex-wereldkampioen is de nieuwe recordhouder in de Tour. En ook dit jaar lijkt niemand Sagan van die groene trui te kunnen houden. 

Sagan won de groene trui onafgebroken van 2012 tot 2018. Behalve in 2017 dan. Toen werd Sagan uit de Tour gezet nadat hij rivaal Mark Cavendish tegen de grond had gekwakt. Maar Sagan heeft het totaalpakket. Hij is dan misschien intrinsiek niet de snelste van het pak, Sagan is wel de meest complete sprinter. Lees: Sagan kan vlot een berg over en kan daar de nodige punten sprokkelen. 

Wie stopt Sagan

De Slovaak van het groen houden lijkt dus onbegonnen werk. Behalve als er een concurrent een waanzinnige Tour kent - zie Kittel die twee jaar geleden vijf ritten won - en dus zo Sagan op afstand kan houden. 

De andere favorieten

Degene die Sagan het meest het vuur aan de schenen kan leggen, heet Michael Matthews. 'Bling' is hetzelfde type renner als Sagan maar is minder snel aan de meet. Al zal de Australiër wel één van de renners van Sunweb moeten zijn die zijn ploeg extra kleur geeft door de afwezigheid van Tom Dumoulin. 

De drie topsprinters van dienst zijn Caleb Ewan, Elia Viviani en Dylan Groenewegen. Die laatste is op papier misschien wel dé snelste, maar heeft zijn kolossale dijen en gespierde lichaam tegen om zijn kansen op de groene trui te verdedigen. Schrijf hem maar op voor ritzeges, niet als topfavoriet voor het groen. 

Is Viviani sneller dan Ewan of omgekeerd? De komende drie weken zullen uitsluitsel moeten geven. De Australische pocketsprinter heeft voor de puntentrui een streepje voor omdat hij een lichtgewicht is en een moeilijke aankomst beter aankan. Bovendien heeft Ewan in de Giro twee keer raak geschoten. Viviani bleef met lege handen achter, al had de jury daar ook wel één en ander in te zeggen. 

Sonny Colbrelli is net als Sagan en Matthews een allrounder die ook op een lastig parcours zijn slag kan slaan. Maar het ontbreekt de Italiaan van Bahrain Merida aan echte topsnelheid. Verder zijn er de gevestigde waarden zoals Alexander Kristoff, André Greipel en Edvald Boasson Hagen. Europees kampioen Matteo Trentin kan maar beter ook in de gaten worden gehouden. 

En de Belgen? 

Als we naar de Belgen kijken, zien we geen echte favorieten maar wel kanshebbers die aankloppen voor de top tien. Bij UAE Emirates zal Jasper Philipsen wellicht vaak in de sprinttrein van Kristoff moeten werken, terwijl Jasper Stuyven afgelopen winter hard getraind heeft op zijn sprinthouding. 

Onze sterren voor de groene trui: 

**** Peter Sagan
*** Caleb Ewan - Michael Matthews
** Elia Viviani - Dylan Groenewegen - Sonny Colbrelli 
* Alexander Kristoff - André Greipel - Matteo Trentin - Edvald Boasson Hagen

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties