📷 HERBELEEF: De Tour in Brussel in tien foto's

📷 HERBELEEF: De Tour in Brussel in tien foto's
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Are You R'Eddy? Met die boodschap verwelkomde onze hoofdstad wielerfans van over heel de wereld voor de start van het grootste wielerevenement van het jaar. Wat hebben we ervan genoten. De tien onderstaande foto's vertellen nog eens het verhaal van de twee voorbije dagen.

De zinspeling van hierboven maakt meteen ook duidelijk om wie het allemaal draaide: Eddy Merckx. Zonder hem geen Grand Départ in Brussel. Zo begint het dan ook allemaal: de grote menigte die Merckx in Brussel gaat toejuichen. "Eddy, Eddy, Eddy", is meermaals langs het parcours te horen.

Na er zolang naar naar hebben uitgekeken is  het dan eindelijk zover: het Tourpeloton staat klaar voor de Grand Départ in Brussel.

Het eerste sportieve hoogtepunt uit de Ronde van Frankrijk van 2019: de strijd tussen Greg Van Avermaet en Xandro Meurisse op de Muur van Geraardsbergen om de bolletjestrui.

De openingsetappe werd voorts gecatalogeerd onder de noemer 'vlakke rit'. Toch was een aangename rit om te volgen. Onder andere te danken aan de aanvalslust van bijvoorbeeld een renner als Stéphane Rossetto. Dank aan Alexandre Wals voor onderstaande foto.

Verderop in de etappe likken enkele renners echter hun wonden. De laatste twee kilometer. Een val. Immense ontgoocheling bij Dylan Groenewegen. De topfavoriet die hier maandenlang heeft naartoe gewerkt kan zijn kansen niet verdedigen. De droom is weg.

Wat een droom! Dit had hij zich waarschijnlijk niet eens durven voorstellen. Mike Teunissen sprint naar winst en is in plaats van lead-out man ritwinnaar en geletruidrager in de Tour.

Een dag later de ploegentijdrit. En daarin is het niet voor iedereen rozengeur en maneschijn. Want ook dit is ploegentijdrijden: het tempo van de ploegmaats niet kunnen volgen en afzien. Zwaar afzien.

Afzien, dat deed trouwens iedereen. Ook de winnaars, maar bij hen werd er na de aankomst wel plaats gemaakt voor grote vreugde. Wout van Aert en zijn maats leveren de ultieme inspanning, op weg naar de ritzege.

Na de overwinning van Jumbo-Visma aan de Eeuwfeestlaan aan het Atomium keren de fans voldaan huiswaarts, goed beseffend dat wat ze hebben meegemaakt niet voor elk jaar is. Dat was 'm dan, de Tour in Brussel.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties